Μετά την αθώωση ήλθε η καταδίκη

Μετά την αθώωση ήλθε η καταδίκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Η Αμερικανίδα φοιτήτρια Αμάντα Νοξ και ο Ιταλός πρώην σύντροφός της Ραφαέλε Σολέτσιτο κρίθηκαν, την Πέμπτη, ένοχοι για τη δολοφονία της Βρετανίδας φοιτήτριας Μέρεντιθ Κέρτσερ κατά την επανάληψη της δίκης. Σύμφωνα με τη νέα δικαστική απόφαση, η ποινή που επιβλήθηκε στη Νοξ ήταν κάθειρξη 28 ετών και έξι μηνών και στον Σολέτσιτο κάθειρξη 25 ετών.

Η νεαρή Αμερικανίδα, η οποία βρίσκεται στις ΗΠΑ, δήλωσε «τρομαγμένη και σοκαρισμένη» από τη νέα καταδικαστική απόφαση. «Καθώς στο παρελθόν κρίθηκα αθώα γι’ αυτή την υπόθεση, περίμενα περισσότερα από το ιταλικό δικαστικό σύστημα», δήλωσε σε ανακοίνωσή της, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «Good Morning America» τόνισε ότι «θα πολεμήσει την απόφαση μέχρι τέλους» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πάει με τη θέλησή της στην Ιταλία.

Η δικηγόρος του συγκατηγορουμένου της Ραφαέλε Σολέτσιτο επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης της πρόκειται να ασκήσει έφεση. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης ο Ραφαέλε Σολέτσιτο βρέθηκε από την ιταλική αστυνομία σε ξενοδοχείο στην πόλη Βενζόνε κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία και τη Σλοβενία, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να διαφύγει στο εξωτερικό. Μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να παραδώσει το διαβατήριό του και την άδεια οδήγησης, όπως όριζε και η προχθεσινή δικαστική απόφαση.

Η Αμάντα Νοξ και ο Ραφαέλε Σολέτσιτο καταδικάστηκαν αρχικώς το 2009 για τη δολοφονία της Μέρεντιθ Κέρτσερ, η οποία διεπράχθη το 2007, αλλά απαλλάχθηκαν των κατηγοριών από το εφετείο το 2011. Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι έπρεπε να γίνει επανάληψη της δίκης, η οποία και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, η Αμάντα Νοξ είχε δηλώσει στον Guardian ότι θα εκδίδετο στην Ιταλία μόνο «αν την έσερναν, ενώ ούρλιαζε και κλωτσούσε».

Ωστόσο, η διαδικασία έκδοσής της μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά την οριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπούσε την οικογένεια του θύματος θα χρειαστεί περί τον ένα χρόνο. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Αμάντα Νοξ δεν έχει περιοριστικούς όρους ή περιορισμούς στα ταξίδια της. Πάντως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο έκδοσής της από τις ΗΠΑ. Οπως εξηγεί ο Αλαν Ντέρσοουιτς, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, «εφόσον η δικαστική απόφαση επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, είναι πιθανή η έκδοση της Νοξ στη χώρα. Το ιταλικό δικαστικό σύστημα είναι νόμιμο και οι ΗΠΑ έχουν συνάψει τη σχετική συνθήκη με την Ιταλία».

Τέλος, η οικογένεια της Μέρεντιθ Κέρτσερ δήλωσε την Παρασκευή, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ότι «εξακολουθούν να αναζητούν την αλήθεια». Η αδελφή της, Στέφανι, δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η οικογένεια πιθανώς να μη «μάθει ποτέ τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα, και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνηθίσουμε. Ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος και ότι θα μπορούμε να θυμόμαστε τη Μέρεντιθ γι’ αυτό που ήταν».

Επίσης, ο αδελφός του θύματος απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να εκδώσουν στην Ιταλία την Αμάντα Νοξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή