Τουρκική φρεγάτα εκδίωξε νορβηγικό σεισμογραφικό απο την ΑΟΖ Κύπρου

Τουρκική φρεγάτα εκδίωξε νορβηγικό σεισμογραφικό απο την ΑΟΖ Κύπρου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess καταδιώχθηκε το Σάββατο το απόγευμα από τουρκική φρεγάτα επειδή, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας». Όντως σημειώθηκε το περιστατικό, δηλώνει ο ΥΠΑΜ. Το νορβιγικό πλοίο βρισκόταν στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό Princess, το οποίο διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στο τεμάχιο 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ και καταδιώχθηκε από την τουρκική φρεγάτα Giresun, η οποία συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, "την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18.40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγατε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23. 50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα".

Αλαλούμ στην Κυβέρνηση

Ενώ το πρώι της Δευτέρας ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψεδε τα περί καταδίωξης του νορβηγικού σεισμογραφικού, λίγη ώρα αργότερα ο Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος το πρωί δήλωσε ότι δεν υπήρξε ουδεμία καταδίωξη του νορβηγικού Princess από την τουρκική φρεγάτα,  επικαλούμενος ενημέρωση από το ΓΕΕΦ, ενώ αντίθετα ο κ. Φωτίου, λίγες ώρες αργότερα, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, ανέφερε ότι το νορβηγικό πλοίο έχει παρενοχληθεί απο το τουρκικό Giresum, κάνοντας λόγο για συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, εντός της ημέρας θα υπάρξουν καταγγελίες από το Υπουργέιο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT