Δεν έγιναν συνομιλίες με Ταλιμπάν

Δεν έγιναν συνομιλίες με Ταλιμπάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Εμπόδια πριν καν αρχίσουν, συνάντησαν οι προγραμματισμένες για χθες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Πακιστάν και των ανταρτών Ταλιμπάν, που δραστηριοποιούνται στο πακιστανικό έδαφος.

Στην εναρκτήρια συνάντηση δεν προσήλθε χθες η κυβερνητική πλευρά, εγείροντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία της ανταρτικής διαπραγματευτικής ομάδας. Τα προβλήματα αυτά θέτουν τώρα εν αμφιβόλω την επίτευξη συμφωνίας με την οργάνωση ΤΡΡ (Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν), που διεξάγει ένοπλο αντάρτικο από το 2007.

Την έκπληξη των παρατηρητών είχε προκαλέσει ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, με την ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα για διεξαγωγή συνομιλιών με την ΤΡΡ. Αναλυτές εξέφραζαν, άλλωστε, την εκτίμηση πως ο Σαρίφ θα εξαπέλυε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν, μετά τις ανταρτικές επιθέσεις του Ιανουαρίου εναντίον του στρατού, με περισσότερους από 110 νεκρούς.

Οι διστακτικές ειρηνευτικές προσπάθειες, που είχε εγκαινιάσει πέρυσι η κυβέρνηση Σαρίφ, διεκόπησαν αιφνίδια τον Νοέμβριο, μετά τον θάνατο του ηγέτη της ΤΡΡ, Χακιμουλά Μεσούντ, από αμερικανικό βομβαρδισμό.

Η χθεσινή απουσία της κυβερνητικής αντιπροσωπείας από τις συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ οφείλεται, σύμφωνα με κρατικές πηγές, στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής από μέρους των Ταλιμπάν. Η ανταρτική οργάνωση είχε ζητήσει από τον διάσημο βετεράνο παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν να μετάσχει στην αντιπροσωπεία ως προσωπικότητα κοινής αποδοχής. Μετά την άρνηση του Ιμράν Χαν, όμως, άγνωστο παρέμενε ποιος θα τον αντικαθιστούσε.

«Εκδηλώσαμε την πρόθεσή μας να συναντηθούμε, εφόσον εγγυηθούν ότι η αντιπροσωπεία τους θα είναι τριμελής. Θέλουμε, επίσης, να γνωρίζουμε πόση επιρροή διαθέτει αυτή η επιτροπή», είπε ο δημοσιογράφος και μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας Ραχιμουλάχ Γιουσουφτσάι.

«Σήμερα, η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τις συνομιλίες. Αστειεύονται με τη διαδικασία και με την ίδια τη χώρα», είπε χθες ο ισλαμιστής κληρικός Μαουλάνα Σαμί ουλ Χακ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΤΡΡ.

Αφγανικές συνομιλίες

Στο μεταξύ, στο γειτονικό Αφγανιστάν, μυστικές συνομιλίες φέρεται να διεξάγει ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, με το αντάρτικο των Αφγανών Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης στην εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, ο πρόεδρος Καρζάι βρίσκεται εδώ και δύο μήνες σε συνομιλίες με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, τις οποίες εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «εποικοδομητικές». Αφγανοί αξιωματούχοι, που ρωτήθηκαν από τους Times, είπαν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε συμφωνία. Τον Νοέμβριο, ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, ο Χαμίντ Καρζάι είχε αρνηθεί αιφνιδίως να υπογράψει διμερή συνθήκη ασφαλείας με την Ουάσιγκτον, προκαλώντας την οργή του Λευκού Οίκου. Η αποκάλυψη των μυστικών συνομιλιών προσφέρει τώρα πειστική εξήγηση για την ξαφνική άρνηση του Καρζάι.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να απεμπλακεί στρατιωτικά από το Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2014, απειλώντας την ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης της Καμπούλ, αντιμέτωπη με το μαχητικό αντάρτικο των Ταλιμπάν και την πλούσια χρηματοδότησή του, χάρη στο λαθρεμπόριου οπίου.

Από την πλευρά τους, οι Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 5 Απριλίου, με συνεχείς επιθέσεις εναντίον Δυτικών και κυβερνητικών στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή