ΟΗΕ: Αδιανόητη η κακοποίηση των παιδιών στη Συρία

ΟΗΕ: Αδιανόητη η κακοποίηση των παιδιών στη Συρία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Αδιανόητη κακοποίηση» υφίστανται τα παιδιά της Συρίας, με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους πολιτοφύλακές τους να ευθύνονται για μεγάλο αριθμό δολοφονιών, ακρωτηριασμών και βασανισμών παιδιών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που κοινοποιήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αντάρτες έχουν στρατολογήσει ανήλικους μαχητές, χρησιμοποιώντας παράλληλα μεθόδους εκφοβισμού σε κατοικημένες ζώνες. Το κείμενο περιγράφει με λεπτομέρειες αποτρόπαια κρούσματα βασανισμού, με παιδιά να πέφτουν θύματα βιασμών, ξυλοδαρμού με μεταλλικές βέργες, ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και αφαίρεση νυχιών με τανάλιες.

«Οι ωμότητες αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Καλώ έτσι όλες τις πλευρές της διένεξης να λάβουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των παιδιών στη Συρία», αναφέρει στον επίλογο της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2011, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013, ενώ καταγράφει σειρά παραβιάσεων με θύματα παιδιά. Τα αδικήματα αυτά αφορούν ανθρωποκτονίες, σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως το κλείσιμο σχολείων και την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται επίσης για τη σύλληψη, παράνομη κράτηση, κακομεταχείριση και βασανισμό παιδιών. Ενοπλες ανταρτικές ομάδες στρατολογούν και χρησιμοποιούν παιδιά στα πεδία των μαχών, σε μάχιμους ρόλους, καθώς και για την υποστήριξη των μαχητών», γράφει ο κ. Μπαν στον επίλογο της έκθεσης.

Το πόρισμα της μελέτης δείχνει ότι μεγάλος αριθμός παιδιών έχει εξαφανιστεί, ενώ και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις υπό τον έλεγχό τους περιοχές.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ψυχολογικές επιπτώσεις του συριακού εμφυλίου. Τα παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν βιώσει στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας, βίας ή έντασης, έχοντας γίνει αυτόπτες μάρτυρες δολοφονιών ή τραυματισμών μελών των οικογενειών τους. Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατέγραψαν πολλά περιστατικά κράτησης παιδιών ηλικίας 11 ετών από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Τα παιδιά αυτά θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε ανταρτικές οργανώσεις.

Οι συνθήκες κράτησης των νεαρών υπόπτων είναι απάνθρωπες, με τα βασανιστήρια να κυριαρχούν ως μέθοδος εξασφάλισης ομολογιών. «Μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι βασανιστές παιδιών, ξεχωρίζουν οι ξυλοδαρμοί, τα ηλεκτροσόκ, η αφαίρεση νυχιών, η σεξουαλική βία ή η απειλή βιασμού, οι εικονικές εκτελέσεις, τα καψίματα με τσιγάρο, η στέρηση ύπνου, η απομόνωση και ο βασανισμός συγγενών του υπόπτου», αναφέρει η έκθεση. Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για τις ανταρτικές οργανώσεις, οι οποίες όμως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή