Εκστρατεία Γκρίλο για καθαίρεση Ναπολιτάνο

Εκστρατεία Γκρίλο για καθαίρεση Ναπολιτάνο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η αντιπαράθεση του Μπέπε Γκρίλο με το ιταλικό πολιτικό κατεστημένο και τους θεσμούς της ιταλικής δημοκρατίας συνεχίστηκε χθες, καθώς δικαστήριο της Γένοβας εξέτασε πρόσφατες δηλώσεις του ριζοσπάστη κωμικού, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, την ίδια στιγμή που το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο εξαπέλυσε εκστρατεία για την καθαίρεση του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Δικαστήριο της Γένοβας ανακοίνωσε χθες ότι ερευνά την προσφυγή σε βάρος του Γκρίλο για παραβίαση του άρθρου 266 του ποινικού κώδικα που απαγορεύει την παρακίνηση ενστόλων σε τέλεση παράνομων πράξεων. Αφορμή στάθηκαν τα γεγονότα της 10ης Δεκεμβρίου, όταν ο Γκρίλο προέτρεψε με επιστολή του τους αστυνομικούς, τους καραμπινιέρους και τον στρατό να ενωθούν με τους διαδηλωτές. «Σας ζητώ να μην προστατεύετε πια αυτή την πολιτική τάξη που έφερε την Ιταλία στην άβυσσο, να μην τους συνοδεύετε στο σούπερ μάρκετ, να μη στέκεστε μπροστά στα μέγαρα της εξουσίας που όζουν από διαφθορά. Οι δυνάμεις της τάξης δεν αξίζουν τέτοιο υποτιμητικό ρόλο. Οι Ιταλοί είναι με το μέρος σας, ενωθείτε μαζί τους. Στις επόμενες διαδηλώσεις διατάξτε τους άνδρες σας να βγάλουν τα κράνη και να συναδελφωθούν με τους πολίτες. Θα είναι ένα επαναστατικό, ειρηνικό, ακραίο μήνυμα και η Ιταλία θα αλλάξει».

«Αξιολογούμε τα έγγραφα» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Γένοβας Μικέλε ντι Λέτσε. Η έρευνα δεν αφορά μόνο την προαναφερθείσα επιστολή αλλά και άλλες παρόμοιου περιεχομένου δημόσιες δηλώσεις.

Οι δικαστικές έρευνες δεν απέτρεψαν τη νέα πολιτική ομοβροντία του κόμματος του Γκρίλο κατά των θεσμών, με αίτημα την καθαίρεση του προέδρου Ναπολιτάνο «επειδή έχει υπογράψει αντισυνταγματικούς νόμους, νόμους που εξυπηρετούν μόνο τα λόμπι και τις τράπεζες και γιατί ζήτησε να καταστραφούν οι απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών σχετικά με τη συμφωνία κράτους-μαφίας».

Πρόσφατη δημοσκόπηση υπολόγισε τη δημοτικότητα του Κινήματος 5 Αστέρων στο 20%, αντί 38% της Κεντροδεξιάς και 36% της Κεντροαριστεράς. Στη δημοσκοπική άνοδο της Κεντροδεξιάς έχει συμβάλει η προσχώρηση σε αυτήν του κεντρώου κόμματος του Πιερφερντινάντο Κασίνι, ο οποίος αποχώρησε από το υπό διάλυση κεντρώο κόμμα του Μάριο Μόντι.

Στην κινούμενη άμμο του ιταλικού πολιτικού σκηνικού, όμως, είναι δύσκολο να γίνουν πολιτικοί υπολογισμοί με βάση την προηγούμενη εμπειρία. Σήμερα π.χ. η Κεντροδεξιά έχει διασπαστεί και το κόμμα της Νέας Κεντροδεξιάς στηρίζει την κυβέρνηση Λέτα, «λεπτομέρεια» που η δημοσκόπηση παραβλέπει, προεξοφλώντας την επανασυγκόλληση του κεντροδεξιού στρατοπέδου.

Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό πυλώνα της Κεντροδεξιάς, το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή καθόδου στις ευρωεκλογές με πλατφόρμα επικριτική προς τις Βρυξέλλες και την οικονομική πολιτική που επιβάλλουν στην Ιταλία. Αυτό περιέγραψε το στέλεχος του κόμματος Ρενάτο Μπρουνέτα σε χθεσινή συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η Νέα Κεντροδεξιά και το Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι η ασκούμενη πολιτική φέρνει αποτελέσματα και κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με αισιόδοξα μηνύματα υπέρβασης της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή