Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για το Συριακό

Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για το Συριακό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι συνεχιζόμενες, φονικές συγκρούσεις στη Συρία ρίχνουν μεγάλες σκιές στην ειρηνευτική διαδικασία που προωθούν ΗΠΑ και Ρωσία, άρχισε χθες στη Γενεύη ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι.

Με επιστολή του προς τις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης, ο Αλγερινός διπλωμάτης ζήτησε από τα δύο μέρη να προτάξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σε δύο βασικούς άξονες: την κατάπαυση του πυρός και την κατ’ αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Σε δεύτερο χρόνο, ο Μπραχίμι σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα πιο σύνθετα προβλήματα, όπως η συνέχεια των κρατικών θεσμών της Συρίας κατά τη μεταβατική περίοδο και η διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, ύστερα από ενδεχόμενη συμφωνία στη Γενεύη.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, τον περασμένο μήνα, έληξε χωρίς απτά αποτελέσματα, καθώς η αντιπολίτευση επέμενε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε θέση στη μεταβατική κυβέρνηση, ενώ η κυβερνητική αντιπροσωπεία έθετε ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ατμόσφαιρας, ο Μπραχίμι απέσπασε συμφωνία για τριήμερη ανακωχή στην πολιορκημένη από τον κυβερνητικό στρατό Παλαιά Πόλη της Χομς, με στόχο την ασφαλή έξοδο των γυναικόπαιδων και των ηλικιωμένων, όπως και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε έναν πληθυσμό που τρέφεται με χόρτα και ελιές. Ωστόσο και αυτή η περιορισμένη ανακωχή παραβιάστηκε την Κυριακή, όταν το συνεργείο του ΟΗΕ δέχθηκε ριπή σφαιρών από αγνώστους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορήθηκαν για το περιστατικό. Σε πείσμα της δυσμενούς εξέλιξης, οι προσπάθειες του ΟΗΕ και των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων συνεχίστηκαν και χθες. Τουλάχιστον τριακόσιοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την πόλη-φάντασμα, ενώ ανοιχτό ήταν το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής για άλλες τρεις ημέρες.

Την ατμόσφαιρα των συνομιλιών της Γενεύης φόρτισε ακόμη περισσότερο η επίθεση ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη Μαάν, της Κεντρικής Συρίας, η οποία κατοικείται κυρίως από αλαουίτες, πιστούς στο καθεστώς Ασαντ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, οι ισλαμιστές σκότωσαν 25 ανθρώπους, κυρίως μέλη πολιτοφυλακής που μάχεται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η αεροπορία του Ασαντ βομβαρδίζει ανηλεώς με ελικόπτερα το Χαλέπι, με αποτέλεσμα 1.800 άνθρωποι να σκοτωθούν στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Εξελίξεις σημειώθηκαν και στον ακήρυκτο «εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο», μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών φατριών. Συνασπισμός κοσμικών και ισλαμιστών ενόπλων, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν στο Μέτωπο αλ Νούσρα που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, εκδίωξαν χθες από την πόλη Ντέιρ Εζόρ, στην Ανατολική Συρία, τους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), οι οποίοι την είχαν καταλάβει. Είχε προηγηθεί τριήμερη μάχη, η οποία ανάγκασε, τελικά, το ISIL να αναδιπλωθεί στις βάσεις του, στο γειτονικό Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή