Στη μετα-NSA εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας

Στη μετα-NSA εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε σήμερα ότι αποκαταστάθηκε «η αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Παρισιού μετά το σκάνδαλο με τις ευρείας κλίμακας παρακολουθήσεις από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) ευρωπαίων πολιτών και ηγετών. «Υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη η οποία αποκαταστάθηκε και η οποία πρέπει να βασίζεται ταυτόχρονα στον σεβασμό κάθε μίας από τις χώρες μας και παράλληλα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων «είναι οι αρχές που μας συνδέουν». Η προστασία της ιδιωτικής ζωής, επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος, θα πρέπει να επιτρέπει «σε κάθε άνθρωπο, παρά τις τεχνολογικές προόδους, να είναι βέβαιος ότι δεν τον παρακολουθούν». Ο Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί δημοσίως να προσφέρει τις ίδιες εγγυήσεις για την ιδιωτικότητα στους ξένους πολίτες με αυτές που χαίρουν οι Αμερικανοί, μια κίνηση την οποία χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο στις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών οποιασδήποτε χώρας».

Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η ταχύτητα είναι σημαντικός παράγοντας για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. «Έχουμε να κερδίσουμε πολλά, αν προχωρήσουμε γρήγορα. Διαφορετικά γνωρίζουμε ότι θα συσσωρευτούν φόβοι, απειλές, ανησυχίες. Οπότε, αν λειτουργούμε με καλή πίστη, αν σεβόμαστε τις θέσεις της άλλης πλευράς, αν είμαστε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη, μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή