Ιταλία: Θετική υποδοχή αγορών στην αλλαγή φρουράς

Ιταλία: Θετική υποδοχή αγορών στην αλλαγή φρουράς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά την ανάδειξη του κεντροαριστερού ηγέτη Ματέο Ρέντσι σε νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, με το επιτόκιο δανεισμού για το ιταλικό δεκαετές ομόλογο να υποχωρεί χθες κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ο λόγος φαίνεται να είναι η υπόσχεση του κ. Ρέντσι για υιοθέτηση πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, που ελπίζεται ότι θα βγάλουν την ιταλική οικονομία από το τέλμα της τελευταίας δεκαετίας.

Κριτική στον Λέτα

Τους περασμένους μήνες, ο κ. Ρέντσι επέκρινε τον προκάτοχό του, Ενρίκο Λέτα, ότι δεν υιοθετεί μεταρρυθμίσεις, τόσο στον κρατικό μηχανισμό όσο και στις αγορές, που θα απελευθερώσουν τη δυναμική των ιταλικών επιχειρήσεων και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Τώρα, οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Ρέντσι θα πραγματοποιήσει όσα υποστήριζε όταν βρισκόταν εκτός κυβέρνησης. Το επιτόκιο δανεισμού του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,685%, επίπεδο μόλις δύο μονάδες πάνω από το χαμηλό οκταετίας που είχε καταγραφεί στις αρχές της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης FTSE MIB ενισχυόταν κατά 1,39%, στις 20.389,71 μονάδες. «Ο διορισμός του Ρέντσι θεωρείται θετική εξέλιξη. Είναι νέος πολιτικός που μπορεί ν’ αναλάβει αποφασιστική δράση», εξηγεί στο Reuters o κ. Πατρίκ Ζακ, αναλυτής της BNP Paribas στο Παρίσι. «Φαίνεται να διαθέτει ισχυρότερη υποστήριξη από την πλειοψηφία και είναι ικανότερος στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε πολιτική αβεβαιότητα, στην πραγματικότητα η πολιτική κατάσταση γίνεται σαφέστερη», προσθέτει. Βεβαίως υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, καθώς ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι όντας πιο φιλόδοξος ο κ. Ρέντσι θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. «Πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος το όλο πράγμα να τιναχτεί στον αέρα, με τέτοιο τρόπο που προς το παρόν δεν το αντιλαμβάνεται η αγορά», λέει ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, αναλυτής στη Sunrise Brokers στο Λονδίνο. «Αν ο κ. Λέτα, ο οποίος προσπαθούσε να γεφυρώσει τις δύο πλευρές (του κυβερνητικού συνασπισμού), δεν πέτυχε, τότε θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο το έργο κάποιου που θα στηρίζεται περισσότερο στη μία πλευρά».

Ηρεμοι οι επενδυτές

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, όσο αναιμική και αν είναι αυτή προς το παρόν, και η υπόσχεση του Ιταλού προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση της Ευρωζώνης, έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό τους επενδυτές. «Λίγα χρόνια πριν, στο αποκορύφωμα της κρίσης δημοσίου χρέους, όταν υπήρχαν πολιτικά προβλήματα, τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονταν σημαντικά», λέει στο Reuters ο Φίλιπ Τάισον, αναλυτής της ICAP. «Αναλογιζόμενοι όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η κατάσταση είναι διατηρήσιμη. Πάντως, οι αγορές θεωρούν ότι σε σχέση με τους πολιτικούς που είναι διαθέσιμοι προς το παρόν, ο κ. Ρέντσι διαθέτει τις περισσότερες δυνατότητες», καταλήγει ο κ. Τάισον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή