Pussy Riot: Κάθε μας κίνηση κοιτάζει η αστυνομία

Pussy Riot: Κάθε μας κίνηση κοιτάζει η αστυνομία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΤΣΙ. Συστηματική αστυνομική παρενόχληση κατήγγειλαν τα μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, μετά την κράτησή τους χθες στο Σότσι. Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και η Μαρία Αλέκινα προσήχθησαν στο πλαίσιο ερευνών για κλοπή στο ξενοδοχείο τους.

«Εμείς τα μέλη των Pussy Riot βρισκόμαστε στο Σότσι από το βράδυ της Κυριακής και από τότε περιστοιχιζόμαστε συνέχεια από ανθρώπους που ελέγχουν κάθε μας κίνηση, αναζητώντας δικαιολογίες για να μας συλλάβουν», είπε η Τολοκονίκοβα μετά την έξοδο από το αστυνομικό τμήμα.

Το συγκρότημα έγινε διεθνώς γνωστό το 2012 μετά τη χορευτική «εισβολή» στον μητροπολιτικό ναό της Μόσχας. Οι γυναίκες χόρεψαν στο ιερό, παρακαλώντας την Παναγία να σώσει τη Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην προεδρία της χώρας για τρίτη φορά. Η Τολοκονίκοβα και η Αλέκινα καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση, αλλά απελευθερώθηκαν τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο αμνηστίας. Με τον ίδιο νόμο περί αμνηστίας είχαν απελευθερωθεί οι 30 ακτιβιστές της Greenpeace, που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο επειδή διαδήλωναν κατά της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική, και ο μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή μετά τη ρήξη του με τον πρόεδρο Πούτιν.

Η Τολοκονίκοβα είπε ότι η παρουσία του συγκροτήματος στο Σότσι «έχει στόχο την έκφραση διαμαρτυρίας», αλλά διευκρίνισε ότι όταν συνελήφθη δεν βρισκόταν σε εξέλιξη κάποια διαμαρτυρία. Φωτογράφος που βρισκόταν μαζί τους είπε ότι οι γυναίκες κινηματογραφούσαν πλάνα για ένα νέο βίντεο με φόντο το Σότσι. Βγαίνοντας από το τμήμα, οι δύο γυναίκες είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες μπαλακλάβες τους, ενώ τραγούδησαν «Πούτιν, θα σου μάθουμε να αγαπάς την πατρίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή