Κρατούμενος ο γερουσιαστής του UMP, Σερζ Ντασό

Κρατούμενος ο γερουσιαστής του UMP, Σερζ Ντασό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υπό κράτηση τέθηκε χθες ο γερουσιαστής του κόμματος UMP του πρώην προέδρου Σαρκοζί, Σερζ Ντασό, κληρονόμος της κατασκευάστριας αεροσκαφών Dassault και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Le Figaro, στο πλαίσιο υπόθεσης εξαγοράς ψήφων στη δημοτική περιφέρεια της Κορμπέγ-Εσόν, όπου ο Ντασό υπήρξε δήμαρχος. Ο 88χρονος, τον οποίο το περιοδικό Forbes κατατάσσει στην 69η θέση του παγκόσμιου καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων, είχε ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να «καθαρίσει το όνομά» του.

Η εισαγγελία της Ναντέρ κατηγορεί τον Ντασό για σύσταση κυκλώματος διαφθοράς, με στόχο τη νίκη του ιδίου και του στενού του συνεργάτη Ζαν-Πιερ Μπεκτέρ, σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις, το 2008, 2009 και 2010. Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2008 είχε ακυρωθεί από το εκλογοδικείο, λόγω ενδείξεων για εξαγορά ψήφων. Η έρευνα έδειξε ότι ο Ντασό προσέφερε, εκτός από χρήματα, διαμερίσματα με φθηνό ενοίκιο σε ψηφοφόρους. Οι εισαγγελείς εστιάζουν τώρα στη μεταφορά 18 εκατ. ευρώ, μέσω τραπεζικής εντολής, μεταξύ Γαλλίας και Λιβάνου. Τα ποσά αυτά, υποστηρίζει η εισαγγελία, αξιοποιήθηκαν για την εξαγορά ψήφων υπέρ του Ντασό.

Από τη μεριά του, ο Ντασό παραδέχεται ότι συνηθίζει να αξιοποιεί την περιουσία του για να βοηθά τους κατοίκους της Εσόν, της οποίας υπήρξε δήμαρχος μεταξύ 1995 και 2009, επιμένοντας ωστόσο ότι ουδέποτε εκμεταλλεύθηκε τα κεφάλαιά του για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Θα αποδείξω την αθωότητά μου, πέρα από κάθε αμφιβολία. Οι κατηγορίες αυτές χαλκεύθηκαν από τους πολιτικούς μου αντιπάλους», είπε χθες ο Ντασό, ο οποίος λόγω της προχωρημένης ηλικίας του θα διανυκτέρευε στο νοσοκομείο και όχι στο αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, η εισαγγελία μπορεί να διατάξει την προσωρινή κράτηση του υπόπτου για διάστημα 48 ωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή