Kαθαίρεση δύο στελεχών για τα εξοπλιστικά Γερμανίας

Kαθαίρεση δύο στελεχών για τα εξοπλιστικά Γερμανίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με καθαιρέσεις στη γενική γραμματεία Εξοπλισμών ξεκίνησε τη θητεία της η νέα υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Φον ντερ Λάιεν, που θεωρείται πιθανή διάδοχος της καγκελαρίου Μέρκελ, αντικατέστησε τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Στεφάν Μπίμελμανς καθώς και τον επικεφαλής του τμήματος Εξοπλισμών και Πληροφορικής Ντέτλεφ Ζελχάουζεν.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μικρή επανάσταση από τα πάνω, με την οποία η Φον ντερ Λάιεν θέλει να κατακτήσει τον δέοντα σεβασμό. Στο μέλλον οι προμήθειες εξοπλισμού θα γίνονται με διαφορετικό, καλύτερο τρόπο», έγραψε το περιοδικό Spiegel.

Το περιοδικό ανέφερε ότι ο Μπίμελμανς είχε προξενήσει την οργή της Φον ντερ Λάιεν όταν χορήγησε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 55 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση MTU, σε σχέση με τις παραγγελίες Eurofighter, χωρίς να ενημερώσει ούτε το Κοινοβούλιο ούτε την ίδια.

Η τύχη των δύο στελεχών σφραγίστηκε μετά την παρουσίαση των 15 σημαντικότερων εξοπλιστικών, από την οποία η υπουργός δεν έμεινε ικανοποιημένη. Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι σε σειρά προγραμμάτων, τα οφέλη παρουσιάζονται μεγεθυμένα και τα πιθανά προβλήματα αποκρύπτονται. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Eurohawk, η ανάπτυξη του οποίου εγκαταλείφθηκε πέρυσι τον Μάιο, αφού πρώτα ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση κινδύνευσε να κοστίσει τη θέση του προκατόχου της Φον ντερ Λάιεν, Τόμας ντε Μεζιέρ. Προβλήματα υπάρχουν και στις προμήθειες Eurofighter και μεταγωγικών ελικοπτέρων ΝΗ 90.

«Σκοπός είναι να διαθέσουμε στους στρατιώτες μας τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό και να ξοδέψουμε τα χρήματα των φορολογουμένων με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», είπε η Γερμανίδα υπουργός.

Το γερμανικό υπουργείο Αμυνας διαχειρίζεται προϋπολογισμό 33 δισ. ευρώ και έχει υπό την εποπτεία του 185.000 ένστολους και 70.000 υπαλλήλους. Πρόσφατα ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ τόνισε ότι η Γερμανία σκοπεύει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο ρόλος αυτός να είναι και στρατιωτικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή