Ψηφίστηκε επίμαχο ν/σ στην Τουρκία

Ψηφίστηκε επίμαχο ν/σ στην Τουρκία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοσχέδιο για την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων, που είχαν καταδικάσει εκατοντάδες από τους αξιωματικούς που κατηγορούνταν για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, ψήφισε χθες το τουρκικό Κοινοβούλιο. Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων που νομιμοποιούνταν από αντιτρομοκρατικούς νόμους, καθώς και τη μείωση της διάρκειας της προληπτικής κράτησης σε πέντε χρόνια αντί των επτάμισι που ίσχυαν μέχρι πρότινος. Σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, που ψηφίστηκε προσφάτως, αναμένεται να «ανοίξει» ο δρόμος για την εσωτερική αναδιάρθρωση του δικαστικού σώματος.

Η νομοθεσία σχετικά με τα ειδικά δικαστήρια είχε προταθεί από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χρειάστηκαν διαβουλεύσεις δεκατεσσάρων ωρών, ώστε να εγκριθεί η ψήφισή της. Η δικαστική μεταρρύθμιση αποτελεί για κάποιους μία προσπάθεια του Ερντογάν να προσελκύσει την εύνοια των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους και των στρατιωτικών.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, τόνισε ότι οι μαζικές μετακινήσεις αστυνομικών δεν πρέπει να θεωρούνται υποβιβασμός ή απόπειρα εκκαθάρισης εξαιτίας των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς είναι απολύτως φυσιολογικές. «Oταν ένας επικεφαλής αλλάζει περιοχή, μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει τους αναπληρωτές αρχηγούς της αστυνομίας και τους διευθυντές των τμημάτων, όπως συμβαίνει σε κάθε διορισμό», εξήγησε ο Μποζντάγκ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προτείνει νομοσχέδιο για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, να παρακολουθούν καρτοτηλέφωνα και διεθνείς κλήσεις. Επίσης, θα προβλέπει τη φυλάκιση έως και δώδεκα ετών για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο διαφθοράς, ο Ερντογάν ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της εσωτερικής ασφάλειας και σταθερότητας για το μέλλον της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή