Ουκρανία: Το Βερολίνο καλεί τα αντίπαλα στρατόπεδα να σεβαστούν τη συμφωνία εξόδου

Ουκρανία: Το Βερολίνο καλεί τα αντίπαλα στρατόπεδα να σεβαστούν τη συμφωνία εξόδου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία να σεβαστούν τη συμφωνία εξόδου από την κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

«Εξαρτάται πλέον από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα- τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, να σεβαστούν τους όρους αυτής της συμφωνίας και να αρχίσουν να χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης».

«Η κατάσταση παραμένει άκρως εύθραυστη» υπογράμμισε ο Σταϊνμάγερ για τον οποίο προτεραιότητα αποτελεί «σε πρώτο στάδιο να διεξαχθούν οι συνομιλίες για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης (…) αυτό είναι το πλέον σημαντικό για να προσφέρουν στην Ουκρανία μία σταθερή κυβέρνηση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

«Εμείς δώσαμε ένα πλαίσιο, αυτό που θα υλοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους τους Ουκρανούς, η υπάρχουσα πολιτική ηγεσία και η αντιπολίτευση έχουν σήμερα την ευκαιρία να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο στη βάση της συμφωνίας, ελπίζω ότι θα αδράξουν αυτής της ευκαιρίας (…) είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε μια ειρηνική εξέλιξη για το μέλλον της Ουκρανίας…» υπογράμμισε ο υπουργός.

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την "εύθραυστη" συμφωνία

Νωρίτερα σήμερα το πρωί και πριν τις ραγδαίες εξελλίξεις ο Λευκός Οίκος είχε χαιρετίσει την υπογραφή της συμφωνίας και ζητούσε την άμεση εφαρμογή της.

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος μετέβη στην ανατολική πόλη Χαρκίφ για να μετάσχει σε πολιτικό συνέδριο, δήλωσε ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η περιφέρεια της χώρας ήταν το πολιτικό προπύργιο του αρχηγού του κράτους.

Η κρίση, που άρχισε πριν από τρεις μήνες, μέρα με τη μέρα μεταμόρφωσε το κέντρο της πόλης σε εμπόλεμη ζώνη, γεμάτη από οδοφράγματα και σκηνές των διαδηλωτών.

Στην πλατεία Μαϊντάν, οι αντιδράσεις ήταν συγκρατημένες δίνοντας την εντύπωση ότι οι παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θεωρούνται ταυτόχρονα καθυστερημένες, ανεπαρκείς, αβέβαιες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν τη νύχτα στην εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου το κλίμα ήταν σαφώς λιγότερο τεταμένο σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ορισμένοι διαδηλωτές δεν άφηναν τις φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια ή άναβαν πυροτεχνήματα.

Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός

"Βεβαίως και ο κόσμος παραμένει εκεί", δήλωσε ο Μιχαήλ Ντουντάρ, ένας νεαρός καθολικός ιερέας, βηματίζοντας έξω από μια σκηνή. "Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός". "Δεν ξέρω αν προδοθήκαμε ή όχι", δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτρο Ναζάπο, ένας 50χρονος από τη δυτική πόλη Λβιφ. Ακονίζοντας ένα μαχαίρι στο πόδι ενός τραπεζιού δήλωσε ότι "ετοιμάζεται για νέα επίθεση" και πρόσθεσε "θα φύγουμε μόνο όταν θα έχουμε κερδίσει".

Η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση "Δεξιός Τομέας", με μεγάλη δράση των ομάδων εφόδου του στο Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της ότι "η εθνική επανάσταση συνεχίζεται και δεν τελειώσει μόνο με την πλήρη αποχώρηση του καθεστώτος".

Από τα λόγια στις πράξεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ήταν βασικοί συντελεστές ενός συμβιβασμού που επετεύχθη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μιας ημέρας και μιας ολόκληρης νύχτας στο Κίεβο με τους ουκρανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Πάβελ Λεμπέντεφ δήλωσε χθες στον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ όταν δεν θα υπάρξει επέμβαση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σε βίντεο που γυρίστηκε εν αγνοία του και αναρτήθηκε στο Ιντερνετ, διακρίνεται ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι να απευθύνεται στους ηγέτες της αντιπολίτευσης: "Αν δεν συμφωνήσετε, θα έχετε να αντιμετωπίσετε το στρατιωτικό νόμο, τον στρατό, όλοι θα είστε νεκροί!".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή