Μόσχα εναντίον «στασιαστών»

Μόσχα εναντίον «στασιαστών»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε λύσει μέχρι χθες το βράδυ τη σιωπή του για τη δραματική ανατροπή στην Ουκρανία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε μια πρόγευση της σκληρής γραμμής που φαίνεται να υιοθετεί το Κρεμλίνο απέναντι στη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

«Ειλικρινά, δεν υπάρχει συνομιλητής εκεί πέρα. Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας σειράς οργάνων», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τους «στασιαστές» που κατέλαβαν την εξουσία. «Θεωρώ ότι πρόκειται για εκτροπή να προσφέρει κανείς νομιμοποίηση στο αποτέλεσμα μιας ένοπλης στάσης», προσέθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «δικτατορικές και τρομοκρατικές μέθοδοι» χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί πίεση στους διαφωνούντες με τη νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Το ενδεχόμενο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική συνοχή της Ουκρανίας, με απόσχιση της χερσονήσου της Κριμαίας και άλλων ρωσόφωνων περιοχών, αποτελεί την πρώτη αιτία ανησυχίας της νέας κυβέρνησης και των Δυτικών υποστηρικτών της. Ηδη, οι Αρχές της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρους στο Κίεβο. Σε πόλεις της Κριμαίας και ανατολικών επαρχιών πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις αντιπάλων της νέας κυβέρνησης, με ρωσικές σημαίες και αντιδυτικά συνθήματα.

Στην Κριμαία εντοπίστηκε για τελευταία φορά και ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εναντίον του οποίου οι νέες Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, κατηγορώντας τον για τις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, που στοίχισαν τη ζωή σε 82 ανθρώπους.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο είναι το οικονομικό. Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια της τάξεως των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».

Μιλώντας από τη Βουδαπέστη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η άμεση προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι ο σχηματισμός μιας «συνεκτικής κυβέρνησης, που θα μπορεί να προστατεύσει τη σταθερότητα και τη δημόσια τάξη». Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι θα προτείνει διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή Ε.Ε., Ρωσίας, ΗΠΑ και ΔΝΤ, για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο βρίσκεται από χθες η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, ενώ αναμένονται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς. Εκκληση για τη διασφάλιση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή