Οι πρωταγωνιστές μετά τη φυγή του Γιανουκόβιτς

Οι πρωταγωνιστές μετά τη φυγή του Γιανουκόβιτς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 – Ποιος ελέγχει την κατάσταση;

– Μετά το κενό εξουσίας που ανέκυψε λόγω της άτακτης φυγής Γιανουκόβιτς, προσωρινός πρωθυπουργός διορίστηκε από το Κοινοβούλιο ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, στενός συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Ομως η αντιπολίτευση είναι ετερόκλητη και συχνά στο παρελθόν βουλευτές της έχουν έρθει στα χέρια. Η Τιμοσένκο θα μπορούσε να είναι μία ισχυρή υποψηφιότητα στις εκλογές της 25ης Μαΐου, αλλά η παραμονή της στη φυλακή επιδείνωσε την εύθραυστη υγεία της. Υπενθυμίζεται ότι η Τιμοσένκο ήταν από τους ηγέτες της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004, που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς, μία δεκαετία νωρίτερα.

– Εχουν τελειώσει όλα για τον Γιανουκόβιτς;

– Προφανώς έχει χάσει την εξουσία στο Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία, αλλά έχει κάποια ερείσματα στην ενδοχώρα, τη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία. Πολλοί από τους συμμάχους του τον εγκατέλειψαν, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για μαζικές δολοφονίες φοιτητών. Αγνωστο παραμένει πού ακριβώς βρίσκεται, αν και πιστεύεται ότι έχει καταφύγει στα ανατολικά της χώρας, όπου οι τοπικοί ηγέτες επιμένουν ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο των εδαφών, ό,τι κι αν πράξει το Κίεβο.

–Τι συμβαίνει με την αστυνομία και τον στρατό;

– Η αστυνομία έχει ορκιστεί πίστη στην αντιπολίτευση έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων με τους διαδηλωτές. Ο στρατός έχει δεσμευθεί ότι θα παραμείνει ουδέτερος. Συνεπώς μία στρατιωτική επέμβαση μοιάζει απίθανη. Θα υπάρξει μεγάλη πίεση να παραπεμφθούν οι ελεύθεροι σκοπευτές στη Δικαιοσύνη αφότου απαθανατίστηκαν να πυροβολούν στο ψαχνό διαδηλωτές. Οι ειδικές δυνάμεις Μπερκούτ είναι μισητές στην κοινή γνώμη επειδή κατηγορούνται ότι προστάτευαν τον Γιανουκόβιτς και ξυλοκοπούσαν τους διαδηλωτές.

– Ποια πρόσωπα θα πρωταγωνιστήσουν;

– Ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, επικεφαλής του φιλευρωπαϊκού κινήματος Ουντάρ, θεωρείται σοβαρός υποψήφιος για την προεδρία. Σε αντίθεση με πολλούς Ουκρανούς πολιτικούς, είναι ελεύθερος από το στίγμα της διαφθοράς και για πολλά χρόνια κατακεραύνωνε τον Γιανουκόβιτς, κατηγορώντας τον ότι κυβερνούσε τη χώρα σαν προσωπικό τσιφλίκι τοποθετώντας ημέτερους σε καίρια πόστα. Η Τιμοσένκο φυλακίστηκε το 2011 για κατάχρηση εξουσίας. Η ίδια διατείνεται ότι οι κατηγορίες εφευρέθηκαν από τους αντιπάλους της για να την απομακρύνουν από το πολιτικό προσκήνιο. Eίναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και πολλοί ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δεν τη βλέπουν σαν ηρωίδα. Δεν είναι λοιπόν σαφές αν θα έχει και ποιον ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Είναι πιθανό να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των στενών συνεργατών της Τιμοσένκο, Αρσένι Γιατσένιουκ, και του προσωρινού προέδρου Τουρτσίνοφ. Ο πρώτος είχε ενεργότερο ρόλο στις διαδηλώσεις, αλλά τώρα ο Τουρτσίνοφ μοιάζει να κρατά τα ηνία. Ο Γιατσένιουκ, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση πριν από τον Γιανουκόβιτς και υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής του κόμματος στην κρίση. Ο Τουρτσίνοφ είναι καθηγητής Οικονομικών, εκπαιδευμένος μεταλλουργός στο Ντνιπροπετρόφσκ, κέντρο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, και έχει διατελέσει επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, ο Ολέχ Τιανιμπόκ, του ακροδεξιού κόμματος (πρώην εθνικοσοσιαλιστικού) Σβόμποντα, έχει επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στις διαμαρτυρίες. Οι αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες του κόμματος λένε ότι θέλουν να εξαλείψουν τη διαφθορά. Το ακροδεξιό κόμμα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στη Βουλή και η εκλογική του βάση είναι κυρίως στη δυτική Ουκρανία, παραδοσιακό προπύργιο των εθνικιστών. Ανατολικά και νότια θεωρείται ακραίο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή