Η αστυνομία «άκουγε» το τηλέφωνο Ερντογάν

Η αστυνομία «άκουγε» το τηλέφωνο Ερντογάν

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιογράφοι, υπουργοί, ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν υπήρξαν θύματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Αυτό κατήγγειλαν, με ταυτόσημα, χθεσινά ρεπορτάζ, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας, δίνοντας νέες διαστάσεις στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και στο θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, με φόντο το πολύκροτο σκάνδαλο των δωροδοκιών. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Star και Yenisafak, άνθρωποι του κινήματος Γκιουλέν στις αρχές ασφαλείας παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες άνω των 7.000 ανθρώπων κατά τα τελευταία τρία χρόνια, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τρομοκρατικών σχεδίων. Μεταξύ των τηλεφώνων που τελούσαν υπό παρακολούθηση ήταν και τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού της κεμαλικής αντιπολίτευσης.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά δημοσιεύματα, τα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν τις παρακολουθήσεις διέρρευσαν προς τον Τύπο από τις νέες εισαγγελικές αρχές που διόρισε η κυβέρνηση Ερντογάν, ύστερα από σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών. Ο πρώην εισαγγελέας Αντνάν Τσιμέν, τον οποίο ενοχοποιούν τα δημοσιεύματα, δήλωσε ότι ουδεμία παράνομη παρακολούθηση διαπράχθηκε επί των ημερών του. Στο μεταξύ, πολιτικές εντάσεις συνεχίζει να προκαλεί ο επίμαχος νόμος για την αναδιάρθρωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο της χώρας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, σημειώνοντας ότι υπό τη σημερινή του μορφή ο νόμος συγκρούεται με 15 άρθρα του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή