Παραπομπή Γιανουκόβιτς στη Χάγη για «σοβαρά εγκλήματα»

Παραπομπή Γιανουκόβιτς στη Χάγη για «σοβαρά εγκλήματα»

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της παραπομπής του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να δικαστεί για «σοβαρά εγκλήματα» όταν συλληφθεί, ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Η απόφαση η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το ουκρανικό κοινοβούλιο συνδέει τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον θώκο το Σάββατο και διαφεύγει τη σύλληψη από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, με την αστυνομική βία η οποία όπως αναφέρεται στο κείμενο αυτό οδήγησε στους θανάτους 100 και πλέον πολιτών της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Η απόφαση αυτή αναφέρει ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, θα σταλούν επίσης για να δικαστούν στο ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η βουλή πρόκειται να αποστείλει αίτημα προς το ΔΠΔ για να αρχίσει έρευνα.

Σε ανακοίνωσή του πάντως το ΔΠΔ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Φάντι Ελ Αμπντάλα δήλωσε ότι «μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια διακήρυξη με την οποία αποδέχεται την δικαιοδοσία του ΔΠΔ για γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν», προσθέτοντας πως κατόπιν επαφίεται στον εισαγγελέα του ΔΠΔ να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι.

Νωρίτερα, το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλει για την Πέμπτη την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

«Η ψηφοφορία για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να διεξαχθεί την Πέμπτη», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με υπηρεσίες επιβολής του νόμου σήμερα για να συζητήσει τις επικίνδυνες ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων που εκδηλώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διαίρεσης της χώρας εξαιτίας των αντιδράσεων των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθηνε νέα προειδοποίηση προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ να μην επιχειρούν να διαμορφώσουν το μέλλον της πρώην σοβιετικής αυτής χώρας. Η Ουκρανία δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να επιλέξει ανάμεσα σε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ή με τη Δύση, δήλωσε ο Λαβρόφ

«Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται να επιβληθεί στην Ουκρανία η επιλογή με το σκεπτικό: 'Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας'"», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωσε ότι όλος ο κόσμος οφείλει να βοηθήσει την Ουκρανία να εξέλθει από την κρίση και ζήτησε «να μην τίθενται σε αντιπαράθεση από τη μια πλευρά η Ρωσία και από την άλλη η ΕΕ».

«Πρέπει όλοι οι εταίροι συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας να μπορέσουν να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, κρίνοντας ότι θα ήταν «βαρύ» η Μόσχα να αποσύρει την υποστήριξή της στη χώρα.

«Η Ουκρανία είναι στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συνεπώς δεν πρέπει να τίθενται σε αντιπαράθεση από τη μια πλευρά η Ρωσία και από την άλλη η ΕΕ», τόνισε τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και η Μόσχα απειλεί να αναστείλει τη χρηματοδοτική της στήριξη.

Όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η ΕΕ μπορεί να αναλάβει δράση «μόνο αν βοηθήσει το ΔΝΤ».

«Πρέπει να συζητηθεί ταχύτατα η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας. Πρέπει αρχικά το ΔΝΤ να στηρίξει, αυτό προϋποθέτει επίσης μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι πολύ εύκολες», δήλωσε.

Χθες η Μόσχα αμφισβήτησε τη νομιμότητα και τις «δικτατορικές μεθόδους» των νέων ουκρανικών αρχών, οι οποίες στράφηκαν προς τη Δύση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2014-2015. Παράλληλα οι νέες αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για μαζικές δολοφονίες σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αφού είχε προηγηθεί η αποπομπή του, μετά τις πολύνεκρες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Την επομένη της επίσκεψης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, το Κίεβο αναμένει σήμερα την άφιξη του δεύτερου στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουίλιαμ Μπερνς ο οποίος αναμένεται να στηρίξει τη νέα ηγεσία και να ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής και οικονομικής ανάκαμψης.

Ανησυχία για τις απειλές σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία

 Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ένας ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν επιδεικνύοντας εχθρότητα έναντι των νέων αρχών στην πρωτεύουσα.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε (. . .) πώς να μην επιτρέψουμε (να υπάρξουν περαιτέρω) ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την τιμωρία των ανθρώπων που είναι ένοχοι για αυτές», ανέφερε το γραφείο του Τουρτσίνοφ σε μια γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Σε τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ασφαλείας καθώς και των μυστικών υπηρεσιών.

Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της σοβιετικής ένωσης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον αποτελούν τη νέα εξουσία δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη. Καλούμε τους Ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως μια ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.

Τραυματίας από πυρά πρώην σύμβουλος του Γιανουκόβιτς

   Ο Αντρέι Κλιούγεφ, πρώην σύμβουλος του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος σύμφωνα με τις νέες αρχές της Ουκρανίας ήταν φυγάς και βρισκόταν μαζί με τον πρώην πρόεδρο, τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι, είπε ένας εκπρόσωπός του. Ο εκπρόσωπος Άρτεμ Πετρένκο δήλωσε ότι μια «αξιόπιστη πηγή» του ανέφερε πως ο Κλιούγεφ, προσωπάρχης του προέδρου ωσότου ο Γιανουκόβιτς ανατράπηκε το Σάββατο, δέχθηκε πυρά δύο φορές και τραυματίστηκε αλλά πρόσθεσε πως κατά τις πληροφορίες του η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

   Ο Πετρένκο δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν μίλησε προσωπικά με τον Κλιούγεφ και δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο πρώην σύμβουλος της προεδρίας. Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσον ο Κλιούγεφ βρισκόταν μαζί με τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε το Κίεβο την Παρασκευή και καταζητείται από τις νέες ουκρανικές αρχές, οι οποίες τον κατηγορούν σε φόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή