Μέρκελ-Νετανιάχου για το εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα

Μέρκελ-Νετανιάχου για το εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μποϊκοτάζ κατά των ισραηλινών προϊόντων «δεν είναι μια επιλογή» για τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Η Γερμανία αντιτίθεται σε ένα ενδεχόμενο εμπάργκο σε βάρος του Ισραήλ εξαιτίας της πολιτικής του εβραϊκού κράτους όσον αφορά τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, διαβεβαίωσε η Μέρκελ.

«Σε κάθε περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ένα μποϊκοτάζ. Αυτή δεν είναι μια επιλογή (την οποία θα εξέταζε) η Γερμανία», απάντησε ερωτηθείσα εάν υποστηρίζει την τοποθέτηση ετικετών που να επισημαίνουν ότι προϊόντα παρασκευάζονται σε εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Μπορεί να διατυπώνονται επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ, όμως είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς ότι όσοι καλούν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ δεν καλούν σε μποϊκοτάζ καμίας άλλης χώρας», επισήμανε από την πλευρά του ο Νετανιάχου.

Ένα εμπάργκο δεν θα είναι «ούτε ηθικό, ούτε παραγωγικό», συνέχισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, διότι θα ωθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να περιχαρακωθούν περαιτέρω στις θέσεις τους.

«Στην πραγματικότητα εμποδίζει την ειρήνευση, οπότε ελπίζω και άλλοι στην Ευρώπη να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και να απορρίψουν τα μποϊκοτάζ», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου και η Μέρκελ επέδειξαν τη φιλία των χωρών τους με πολλές χειραψίες και υπογραφές διμερών συμφωνιών, περιλαμβανομένης μία που προσφέρει τις προξενικές υπηρεσίες της Γερμανίας σε Ισραηλινούς που ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Παρόλα αυτά υπήρξαν και επικρίσεις. Η γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο εβραϊκό εποικισμό στη Δυτική Όχθη με «ανησυχία».

«Παρακολουθούμε το θέμα του εποικισμού με μεγάλη ανησυχία. Ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε μια λύση δύο κρατών (ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού) και ότι θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε», σημείωσε ο Μέρκελ.

Εξάλλου ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες σε μια εορταστική τελετή στην κατοικία του απένειμε στη Μέρκελ την ύψιστη πολιτική διάκριση για την «ακλόνητη δέσμευσή της» στο Ισραήλ και την ασφάλειά του και την σταθερή στάση της κατά του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Η γερμανίδα πολιτικός δήλωσε ότι θεωρεί το μετάλλιο αυτό ως μια κίνηση εμπιστοσύνης και μια απόδειξη της βαθιάς φιλίας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ με τη χώρα της.

Παράλληλα η Μέρκελ χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι έλαβε την διάκριση αυτή μετά τον ανυπολόγιστο πόνο που προκάλεσαν οι Γερμανοί στους Εβραίους με το Ολοκαύτωμα.

«Παρά το παρελθόν μας, το οποίο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ, οι δύο λαοί μας αγωνίζονται για να αλλάξουν τη σχέση μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Νετανιάχου, ενώ πρόσθεσε ότι «το μοναδικό παράδειγμα του Ισραήλ και της Γερμανίας προσφέρει ελπίδα για όλο τον κόσμο».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο και το θέμα του Ιράν, με το Ισραήλ να προειδοποιεί ότι αν η Τεχεράνη γίνει πυρηνική δύναμη, θα είναι σα να υπάρχουν «50 Βόρειες Κορέες».

Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει «μηδέν εμπλουτισμό, μηδέν συσκευές φυγοκέντρισης, μηδέν πλουτώνιο», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Η Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αποδείξει τις φιλικές της προθέσεις. «Με τη νέα ηγεσία ο τόνος έχει αλλάξει εν μέρει, όμως ακόμη δεν υπάρχουν πράξεις», δήλωσε. «Είναι αλήθεια ότι σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για μερικό εμπλουτισμό, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνεται εμπλουτισμός σε στρατιωτικό επίπεδο. Αν μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό, θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση από τώρα», σημείωσε.

«Βλέπουμε την απειλή όχι μόνον ως μια απειλή για το κράτος του Ισραήλ αλλά ως μια γενική απειλή και για την Ευρώπη», πρόσθεσε η Μέρκελ και τόνισε ότι το Βερολίνο θα επιμείνει στη συνέχιση των διεθνών διαπραγματεύσεων με το Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Μέρκελ πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στο Ισραήλ μαζί με τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής της —13 από τους 15 υπουργούς— για διαβουλεύσεις και ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο των δύο κρατών με στόχο να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και να ξεπεραστεί το προβληματικό παρελθόν μεταξύ τους. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ενόψει της επετείου των 50 χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Γερμανίας, που θα εορταστεί το 2015. Η γερμανίδα καγκελάριος παρουσίασε τον λογότυπο για τους εορτασμούς, τον οποίο έχουν σχεδιάσει φοιτητές και από τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή