ΚΙΕΒΟ. Με αποστολή την απαγκίστρωση της Ουκρανίας από τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την εξεύρεση λύσης στο οξύτατο χρηματοδοτικό της πρόβλημα με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφθασε χθες στο Κίεβο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς. Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τουρτσίνοφ είπε ότι, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η χώρα του δεν θα έχει άλλη επιλογή από την αθέτηση πληρωμών σε κρατικά ομόλογα ύψους 13 δισ. δολαρίων, που λήγουν εντός των προσεχών μηνών.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιούρι Κομπόλοφ εκτίμησε πως η βοήθεια που θα χρειαστεί η χώρα «θα φθάσει τα 35 δισ. δολάρια ώς τα τέλη του 2015» και ζήτησε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης δωρητών. Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, η οποία βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Κίεβο, απέφυγε να προχωρήσει σε σαφείς δεσμεύσεις οικονομικής βοήθειας, υπογραμμίζοντας απλώς τη «μεγάλη προθυμία» των εκπροσώπων του ΔΝΤ να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υπογράψει δύο δανειακές συμβάσεις με την Ουκρανία, μία το 2008 ύψους 16,4 δισ. δολαρίων και μία το 2010 ύψους 15,5 δισ. δολαρίων. Και στις δύο περιπτώσεις το ΔΝΤ ανέστειλε τις χορηγήσεις πριν ολοκληρωθούν τα προγράμματα, λόγω μη εκπλήρωσης των όρων από την ουκρανική κυβέρνηση.
«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ούτε και τώρα», σημείωσε η γερμανική εφημερίδα FAZ. «Το Ταμείο θα πιέσει ξανά για άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, απελευθέρωση της νομισματικής ισοτιμίας και περικοπές δαπανών. Θα εφαρμόσει όμως μια νέα κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις αυτές;» διερωτήθηκε η εφημερίδα. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του Αμερικανού υφυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Παΐς», συνοδεύεται από αντιπροσωπεία του τραπεζικού κλάδου. «Ηδη νωρίτερα είχαν υπάρξει διερευνητικές επισκέψεις οργανωμένες από τον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια των οποίων εκπρόσωποι αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κύκλων μελετούσαν το πώς θα εξουδετερώσουν τη ρωσική οικονομική επιρροή», ανέφερε η ανταποκρίτρια της ισπανικής εφημερίδας.
«Παράπλευρη απώλεια» του αντιρωσικού κύματος είναι η βουλγαρική μειονότητα της Ουκρανίας. Μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, η ουκρανική Βουλή ακύρωσε τον νόμο που αναγνωρίζει τις περιφερειακές γλώσσες, μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας παραπονέθηκε ότι το μέτρο επηρεάζει την κοινότητα 200.000 Βουλγάρων που ζουν στη Νότια Ουκρανία.