Γερμανία: Αρκεί 1% για είσοδο στην Ευρωβουλή

Γερμανία: Αρκεί 1% για είσοδο στην Ευρωβουλή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας κατήργησε χθες το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την πιθανή εκπροσώπηση επιπλέον τουλάχιστον τριών κομμάτων. Το όριο του 5% για την εκπροσώπηση στην Μπούντεσταγκ παραμένει.

«Το όριο του 3% είναι αντισυνταγματικό. Παραβιάζει αδικαιολόγητα την ισότητα των εκλογικών δικαιωμάτων και των ευκαιριών», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. Καταργώντας το όριο και με δεδομένο ότι η Γερμανία στέλνει στις Βρυξέλλες 96 ευρωβουλευτές, ποσοστό περίπου 1% των ψήφων αρκεί ώστε να εκπροσωπηθεί γερμανικό κόμμα στην Ευρωβουλή.

Με την απόφαση αυτή, η Γερμανία υιοθετεί την πρακτική των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία και η Ολλανδία, που δεν εφαρμόζουν όριο για την είσοδο στην Ευρωβουλή. Οκτώ χώρες, μεταξύ αυτών η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία, εφαρμόζουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο του 5%.

Οριο 5% ίσχυε και για την εκλογή Γερμανών ευρωβουλευτών έως την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Πέρυσι η γερμανική κυβέρνηση το μείωσε στο 3%, αλλά μια σειρά μικρών γερμανικών κομμάτων προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο. Η απόφαση εκδόθηκε χθες.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου βασίζεται στη συλλογιστική ότι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προκύπτει κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Μάας, αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη την ισότητα ευκαιριών για όλα τα κόμματα.

«Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το συνταγματικό δικαστήριο λέει στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν είστε κανονικό Κοινοβούλιο, απλώς έτσι λέγεστε», έγραψε ο σχολιαστής Χέριμπερτ Πραντλ στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Η Καρλσρούη υποβαθμίζει το Ευρωκοινοβούλιο σε Κοινοβούλιο δεύτερης διαλογής, σε λέσχη συζητήσεων και ευρωπαϊκή συνέλευση χωρίς νομοθετικό βάρος. Περιφρονεί τα νέα δικαιώματα και τις νέες αρμοδιότητες που έχει αποκτήσει το Ευρωκοινοβούλιο».

Στροφή στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, η εφημερίδα «Τάιμς» έγραψε ότι το Εργατικό Κόμμα ετοιμάζεται για στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Υπό την πίεση του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού, οι Εργατικοί φέρεται να αποφάσισαν προκήρυξη δημοψηφίσματος για την αναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τον ανώνυμο αξιωματούχο που μίλησε στην εφημερίδα, ο επικεφαλής των Εργατικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, θα υποσχεθεί δημοψήφισμα μετά τις εκλογές του 2015. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται εντός δεκαπενθημέρου.

Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί επ’ αφορμή της πιθανής αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, καθώς το κείμενο της αναθεωρημένης συνθήκης θα τεθεί προς έγκριση από το βρετανικό εκλογικό σώμα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο ηγέτης του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε τη στάση του Εργατικού Κόμματος κεφαλαιώδους σημασίας. Το αν ο Μίλιμπαντ θα υποστηρίξει ή όχι τη διενέργεια δημοψηφίσματος «είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για το αν η Βρετανία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Φάρατζ, αφού η ενδεχόμενη αλλαγή στάσης των Εργατικών «αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να υπάρξει δημοψήφισμα».

Και οι Ισλανδοί

Δημοψήφισμα για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητούν από τη Δευτέρα και οι Ισλανδοί, που έχουν κατέβει στους δρόμους του Ρέικιαβικ. Τόσο εκείνοι που συμφωνούν με την οριστική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο και εκείνοι που διαφωνούν εγκαλούν την κυβέρνηση της χώρας για την αθέτηση της υπόσχεσης να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή