Τζον Κέρι: «Η Ρωσία δεσμεύτηκε να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Τζον Κέρι: «Η Ρωσία δεσμεύτηκε να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε απόψε ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε «να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί σήμερα το πρωί, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι πίσω από τις ταραχές στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, δεν κρύβεται η Μόσχα.

Όπως εξήγησε ο Κέρι, ο Ρώσος υπουργός «δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται δεν σχετίζονται με το ουκρανικό ζήτημα και ήταν προγραμματισμένες από πριν ενώ επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν) σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Ρωσία να συμβάλει, από κοινού με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι δεν είναι καιρός για «προκλητικές ενέργειες».

«Πιστεύουμε ότι όλοι τώρα θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε είδους προκλήσεις» είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χορηγήσει άμεσα βοήθεια στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο διεθνής οικονομικός οργανισμός να ενεργήσει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ, που επισήμανε ότι επείγει να αποτιμηθούν οι ανάγκες του Κιέβου για χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χορηγήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή