Συνέντευξη Τύπου του έκπτωτου προέδρου από ρωσική πόλη

Συνέντευξη Τύπου του έκπτωτου προέδρου από ρωσική πόλη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αμετανόητος εμφανίζεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου από την πόλη Ροστόφ, μια ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Μόσχα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να παράσχει άσυλο στον αντιδημοφιλή πλέον ηγέτη, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε άθλιες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον τελευταίο καιρό.

«Η χώρα μας είναι στο χείλος της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης», δήλωσε από την πλευρά του ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στη διάρκεια της προεδρίας Γιανουκόβιτς έκαναν φτερά δάνεια ύψους 37 δισ. δολαρίων από τα κρατικά ταμεία και για αυτό θα απαιτηθούν αντιδημοφιλή μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας. Η νέα ηγεσία στη χώρα έχει να αντιμετωπίσει το πάγωμα του ρωσικού πακέτου διάσωσης ύψους 15 δισ. δολαρίων, που είχε υποσχεθεί ο Πούτιν στον Γιανουκόβιτς. Το Κίεβο διεκδικεί δυτική βοήθεια 35 δισ. και χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεσμεύτηκε ότι ειδική αποστολή του Ταμείου θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην ουκρανική πρωτεύουσα προκειμένου να διαπιστώσει τις ακριβείς ανάγκες της χώρας και να διαπραγματευτεί με τις Αρχές το εύρος της χρηματοδοτικής αρωγής.

Νέο υπουργικό συμβούλιο

Στο μεταξύ, στο νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας συμμετέχουν όλοι οι ήρωες του Maidan, όπως ο απαχθείς Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος κακοποιήθηκε από την αστυνομία, κάτι που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη. Χθες τοποθετήθηκε υπουργός Νεολαίας. Ο Ολέχ Μουσί, ο οποίος είχε αναλάβει χρέη νοσηλευτή στο αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο των διαδηλωτών, χρίστηκε υπουργός Υγείας. Ο ηθοποιός Γεβγέν Νισούκ, από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εξέγερσης, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και η Τετιάνα Τσορνόβιλ, της οποίας το πρησμένο από το ξύλο πρόσωπο πρωταγωνίστησε σε διεθνή πρωτοσέλιδα, έγινε επικεφαλής της επιτροπής κατά της διαφθοράς στη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για κυβέρνηση «των νικητών», ήταν το σχόλιο της Μόσχας, που άφησε να εννοηθεί ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα. Τόνισε μάλιστα ότι μεταξύ τους συγκαταλέγονται και κάποιοι ακραίοι εθνικιστές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή