Ομπάμα-Πούτιν: 90 λεπτά στο τηλέφωνο για την Ουκρανία

Ομπάμα-Πούτιν: 90 λεπτά στο τηλέφωνο για την Ουκρανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε τη Μόσχα ότι “θα υπάρξει κόστος” σε περίπτωση παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μίλησε με τον Β. Πούτιν επι 90 λεπτά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μ. Ομπάμα ζήτησε την επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους στην Κριμαία και κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο να σταματήσει “κάθε ανάμειξη” σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Μπάρακ Ομπάμα κατηγόρησε το Σάββατο την Ρωσία για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση της χώρας, αποκαλώντας το «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση μετά την επικοινωνία, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να συμμετάσχουν στις συναντήσεις προετοιμασίας της Συνόδου των G-8  στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική απομόνωση» της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ο κ. Πούτιν μίλησε «για πραγματική απειλή σε βάρος της ζωής και της υγείας ρώσων πολιτών» στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα ενδιαφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών…»

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρέσβη της χώρας στη Μόσχα και, όπως και οι ΗΠΑ, αναστέλλει τις προετοιμασίες για τη συνάντηση των G-8.

Στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, στη Ν. Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες με θέμα της Ουκρανία. Η αμερικανίδα πρέσβης, Σαμάνθα Πάουερ, έκανε έκκληση για διεθνή αποστολή παρατηρητών και ζήτησε απο την Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω.

“Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την ακεραιότητα της χώρας και αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια” δήλωσε η κα. Πάουερ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μίλησε επίσης με τον κ. Πούτιν το Σάββατο, δήλωσε “βαθύτατα ανήσυχος” και κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο να διαπραγματευτεί με το Κίεβο.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή