ΗΠΑ: Αναστολή στρατιωτικών σχέσεων με τη Ρωσία και “πάγωμα” λογαριασμών

ΗΠΑ: Αναστολή στρατιωτικών σχέσεων με τη Ρωσία και “πάγωμα” λογαριασμών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OΙ ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επιβολή κυρώσεων σε υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, καθώς η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία προκαλεί αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές, πιέζει το ρωσικό ρούβλι και αυξάνει τις τιμές ενέργειας.

Μία μέρα μετά την αναστολή της εμπορικής συνεργασίας, η κυβέρνηση Ομπάμα ανέστειλλε όλες τις στρατωτικές σχέσεις με την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ασκήσεων, επισκέψεων στα λιμάνια  και προετοιμασία συναντήσεων.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Αν η Μόσχα δεν αλλάξει τακτική, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα μπλοκάρουν τις βίζες και θα “παγώσουν" λογαριασμούς επιλεγμένων ρώσων αξιωματούχων αλλά και κρατικών οικονομικών ιδρυμάτων.

Οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου φαίνεται ότι θα προχωρήσουν και με δικές τους κυρώσεις, εγκρίνοντας παράλληλα οικονομική βοήθεια για τη νέα, εύθραστη κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η πολιορκημένη κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι 16.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και απαιτούν απο τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ή να αντιμετωπίσουν ένοπλη επίθεση. Κι ενώ η Μόσχα αρνείται ότι θέτει τέτοιο τελεσίγραφο, είναι ξεκάθαρο ότι κινείται για να ενισχύσει τον έλεγχό της επί της Κριμαίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή