Πιο ακριβή πόλη η Σιγκαπούρη

Πιο ακριβή πόλη η Σιγκαπούρη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΛΟΝΔΙΝΟ. Πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για τους κατοίκους της αναδείχθηκε η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα του αξιόπιστου Economist Intelligence Unit, που δημοσιεύθηκε χθες.

Η νησιωτική πόλη κατέκτησε την πρωτιά ανάμεσα σε 130 πόλεις του κόσμου, με την έρευνα να συγκρίνει περισσότερους από 400 δείκτες τιμών, από είδη διατροφής μέχρι και το κόστος θέρμανσης.

Η Σιγκαπούρη είναι έτσι το ακριβότερο μέρος στον κόσμο για αγορές ρούχων, ενώ η τιμή ενός εισιτηρίου μετρό είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από της Νέας Υόρκης. «Η άνοδος του κόστους ζωής στη Σιγκαπούρη οφείλεται στο σκληρό τοπικό νόμισμα και στην εξάρτηση του μικρού κράτους από τις εισαγωγές», λέει ο διευθυντής του Economist Intelligence Unit, Τζον Κόουπστεϊκ.

Η Σιγκαπούρη αντικαθιστά έτσι το Τόκιο, που αν και κατέλαβε πέρυσι την πρώτη θέση στην ακρίβεια, υποχώρησε φέτος στην έκτη θέση του καταλόγου. Τη Σιγκαπούρη ακολουθούν στην κατάταξη το Παρίσι, το Οσλο, η Ζυρίχη και το Σίδνεϊ.

Αίσθηση προκάλεσε η υποχώρηση του Λονδίνου στη 15η θέση του καταλόγου. Στο μεταξύ, μόνο το Καράκας της Βενεζουέλα -από τις πόλεις της αμερικανικής ηπείρου- βρίσκεται στην κατάταξη των δέκα ακριβότερων πόλεων, εν μέρει λόγω της χειραγώγησης του εθνικού νομίσματος, με στόχο την υπερτίμησή του.

Μόλις στην 26η θέση εμφανίζεται η Νέα Υόρκη, με την αμερικανική μεγαλούπολη να ξεπερνά φέτος το Βανκούβερ του δυτικού Καναδά σε κόστος ζωής.

Την ώρα που τα μεγάλα αστικά κέντρα σε Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των πρώτων θέσεων του καταλόγου, πόλεις στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία αναδεικνύονται οι φθηνότερες για τους κατοίκους τους.

Η δραματική ανισότητα της ινδικής κοινωνίας εξασφαλίζει, όμως, ότι το κόστος διαβίωσης στις μεγαλουπόλεις της Ινδίας, όπως η Βομβάη και το Δελχί, διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο, χάρη σε σειρά κρατικών επιχορηγήσεων για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η κρίση στη Συρία, επηρεάζουν άμεσα την κατάταξη, καθώς η Δαμασκός σημειώνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση στο κόστος διαβίωσης, χαρίζοντας στην ιστορική πόλη την 4η θέση μεταξύ των φθηνότερων πόλεων του κόσμου.

Ανάμεσα στις δέκα φθηνότερες πόλεις του κόσμου, ξεχωρίζουν το Βουκουρέστι, η Πόλη του Παναμά, το Κατμαντού, το Αλγέρι, η Τζέντα και το Ριάντ, με τις δύο τελευταίες να εξασφαλίζουν τις θέσεις τους χάρη στη γενναιοδωρία των επιδοτήσεων της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ. Την ίδια στιγμή, ο επισκέπτης σε πολλές από τις πόλεις του «Top 10» της ακριβότερης διαβίωσης δεν θα μπορέσει να μην εκπλαγεί από τον μεγάλο αριθμό αστέγων στους δρόμους. Ο συνδυασμός της εκτόξευσης της αξίας της γης, με τις δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών, έκανε τις πάλαι ποτέ πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού πεδία αποκλεισμού των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή