ΚΟΣΜΟΣ

Διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

diavoyleyseis-gia-tin-epilysi-tis-krisis-anamesa-se-oykrania-kai-rosia-2010076

Η ουκρανική και η ρωσική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές σε υψηλό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους από την Κριμαία και να αποφύγει τις ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Εξάλλου, ο Γιατσενιούκ σημείωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Κριμαία ομάδα ειδικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει αφιχθεί στη χώρα, έπειτα από πρόσκληση της, και πρόκειται να μεταβεί στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου έχουν καταλάβει τον έλεγχο ρωσικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής μιας ένοπλης σύρραξης.

«Μία αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο, αναμένεται να ταξιδέψει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να επιβλέψει την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Παρούμπι και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας είναι «περίπλοκη αλλά σταθερή».

Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ —περιλαμβανομένων και απεσταλμένων των ΗΠΑ— αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν πως η αποστολή πιθανόν θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν είναι μέχρι τώρα σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή, όπου διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης.

Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών

Στο μεταξύ, την πραγματοποίηση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών ανακοίνωσε για αύριο το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ευρωατλαντικής συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συγκάλεσε επίσης για αύριο την επιτροπή NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών. Ο Ράσμουσεν ανέφερε εξάλλου ότι η ευρωατλαντική συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντατικοποιήσει την εν εξελίξει και αυστηρή αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης για την ασφάλεια της συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση», ανέφερε ο Ράσμουσεν.