Στην Κίνα, «πόλεμος» κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος

Στην Κίνα, «πόλεμος» κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι οι διψήφιοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης αποτελούν παρελθόν και να ετοιμαστεί για ευρύτατες μεταρρυθμίσεις, με στόχο μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εναρκτήριας ομιλίας του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, στην ετήσια σύνοδο του Κοινοβουλίου, που άρχισε χθες τις εργασίες του στο Πεκίνο.

Μιλώντας ενώπιον 3.000 βουλευτών, ο Λι κήρυξε «πόλεμο κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος», καλώντας τους κρατικούς αξιωματούχους να τον διεξαγάγουν με τον ίδιο δυναμισμό που χαρακτήριζε τον επιτυχή «πόλεμο» του Κομμουνιστικού Κόμματος εναντίον της φτώχειας. Η πυρετική οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα έβγαλε από τη φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες, συνοδεύτηκε ωστόσο από την απότομη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, προκαλώντας τη δυσφορία των πολιτών και την ανησυχία του καθεστώτος.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρωθυπουργός κήρυξε «πόλεμο χωρίς έλεος» στη διαφθορά κρατικών και κομματικών αξιωματούχων, ενώ διακήρυξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να «τσακίσει την τρομοκρατία». Τις ανησυχίες των κινεζικών Αρχών ενίσχυσε η δολοφονία 29 ανθρώπων και ο τραυματισμός τουλάχιστον 130 στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κούμινγκ από συμμορία που χρησιμοποίησε μαχαίρια, το περασμένο Σάββατο. Οι τοπικές Αρχές έκαναν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» αυτονομιστών Ουιγούρων, της περιοχής του Σινγιάνγκ. Κατά τη χθεσινή, εναρκτήρια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, οι βουλευτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Βασικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 12,2%. Η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη τη δεύτερη χώρα του κόσμου σε στρατιωτικές δαπάνες, αν και υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών. Εχοντας αυξήσει ήδη τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 11,2% το 2012 και 10,7% το 2013, η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη διαμηνύει τη φιλοδοξία της να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ, σε αναλογία με την οικονομική της άνοδο.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχίες στην Ιαπωνία, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο τις διαφιλονικούμενες νησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Ο υπουργός Προεδρίας της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε χθες ότι «η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την αμυντική πολιτική της Κίνας προκαλεί ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα». Σημειώνεται πως αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες της αποφάσισε, τον περασμένο Δεκέμβριο, και η κυβέρνηση του εθνικιστή Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε. Σε μια έμμεση, πλην σαφή προειδοποίηση προς το Τόκιο, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε, στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του: «Θα περιφρουρήσουμε την αντιφασιστική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεταπολεμική διεθνή τάξη πραγμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αντιστρέψει την πορεία της Ιστορίας».

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Λι Κετσιάνγκ στην ανάγκη ευρύτατων και, ορισμένες φορές, «επώδυνων», όπως προειδοποίησε, μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει μια περισσότερο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. «Πρέπει να στηριχθούμε στον λαό, να σπάσουμε τα πνευματικά δεσμά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί να κλείσουν προβληματικές επιχειρήσεις, να μειωθεί ο ρυθμός των κρατικών επενδύσεων και να ενισχυθεί η λαϊκή κατανάλωση, ενώ τάχθηκε υπέρ σημαντικών αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εργασίες της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται να διαρκέσουν δέκα ημέρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή