Κορυφώνεται η πολεμική ένταση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Κορυφώνεται η πολεμική ένταση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

6' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατήγγειλαν την απόφαση του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξή της στη Ρωσία, οι βουλευτές της χερσονήσου έκοψαν όλους τους δεσμούς της περιοχής με την Ουκρανία. Μια απόφαση που υιοθετήθηκε στη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κριμαίας δίνει στο ίδιο το δικαίωμα να διορίζει και να αποπέμπει τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κατά κύριο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο. Στην απόφαση αναφέρονται όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες και επισημαίνεται ότι πλέον δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές. Επίσης, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι το διάταγμα βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας ισχύει ήδη και πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν. «Οι μοναδικές νόμιμες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας είναι οι ρωσικές», δήλωσε ο Ρουστάμ Τερμιγκάλιεφ. «Οι ένοπλες δυνάμεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας είναι κατακτητές. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα τους θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, θα δεχθούν την ρωσική υπηκοότητα και να συνταχθούν με τον ρωσικό στρατό. Αν δεν συμφωνήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε ασφαλές πέρασμα από το έδαφος της Κριμαίας στην πατρίδα τους την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Τερμιγκάλιεφ. 

 Επιπλέον η Κριμαία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα και να «εθνικοποιήσει» την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημείωσε ο ίδιος. «Όλες οι ουκρανικές κρατικές εταιρείες θα εθνικοποιηθούν και θα γίνουν ιδιοκτησία της Κριμαίας», είπε ο Τερμιγκάλιεφ. Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε τις αποφάσεις αυτές του κοινοβουλίου της Κριμαίας ως παράνομες, επισημαίνοντας ότι μόνο ένα δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να επικυρώσει την απόσχισή της. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, διαβεβαίωσε ότι η απόφαση είναι «απολύτως νόμιμη» και πρόσθεσε ότι «προκαταρκτικές έρευνες» αναφέρουν ότι περισσότερο από το 70% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξει την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία. Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχουν εκφράσει οι Τάταροι της Κριμαίας. Ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, βουλευτής και επικεφαλής του ανεπίσημου οργάνου διακυβέρνησης των Τάταρων, κάλεσε σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος. «Το δημοψήφισμα δεν έχει νομική βάση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση», σημείωσε ο Τσουμπάροφ μιλώντας στην τηλεόραση. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση ελήφθη σε κατάσταση στρατιωτικής κατοχής. Ο ίδιος χαρακτήρισε «τρελούς» τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και άφησε να εννοηθεί ότι έδρασαν έπειτα από διαταγές της Μόσχας. «Προφανώς εκπληρώνουν τις επιθυμίες κάποιου άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσουμπάροφ στο Facebook. 

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. «Το δημοψήφισμα που προτάθηκε για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας σύντομης παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο. «Το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επιβολή περιορισμών στην παροχή βίζας σε Ρώσους σε απάντηση «στην παραβίαση από τη Ρωσία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ενώ άνοιξε το δρόμο και για το πιθανό πάγωμα πόρων. «Την ώρα που λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχει και ένας τρόπος να επιλύσουμε την κρίση σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών», πρόσθεσε ο Ομπάμα. Ο ίδιος ζήτησε «οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των Ρωσώφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης».

Αίτημα από τις αρχές της Ουκρανίας για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Γιανουκόβιτς έλαβε η Ιντερπόλ

Η Ιντερπόλ —η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας— ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το αίτημα των ουκρανικών αρχών να προχωρήσει στην έκδοση της λεγόμενης «Κόκκινης Ειδοποίησης» για τη σύλληψη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται μετά την αποπομπή του από τη προεδρία της Ουκρανίας. «Λάβαμε ένα αίτημα από τις ουκρανικές αρχές για την έκδοση Κόκκινης Ειδοποίησης, της προσθήκης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στον διεθνή κατάλογο καταζητούμενων, με στόχο τη σύλληψή του λόγω των κατηγοριών που εκκρεμούν σε βάρος του για κατάχρηση εξουσίας και δολοφονίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, το αίτημα παρελήφθη την 5η Μαρτίου. Η Ιντερπόλ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Ο Γιανουκόβιτς είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά δημόσια στη νότια Ρωσία, στο Ροστόφ επί του Ντον, την 28η Φεβρουαρίου.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας

To ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους από τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώπιον της πιο σοβαρής απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Ουκρανία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ επί σειρά ετών. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν. «Αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, η κρίση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της Ευρω-Ατλαντικής περιοχής συνολικά. Ξεκάθαρα είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» είπε ο Ράσμουσεν. «Πάνω απ’ όλα καλούμε τη Ρωσία να εφαρμόσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να τερματίσει τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Κριμαία. Καλούμε τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους στις βάσεις τους και να απέχουν από οποιαδήποτε επέμβαση σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» τόνισε ο ίδιος.

   Κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες, καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους. Επιπλέον, οι «28» ζητούν από τη Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών και προσθέτουν: «Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια.

Από σήμερα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων ρώσων πολιτών.

Παράλληλα, οι «28» ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν αυτά τα μέτρα. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι "28" στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Τέλος, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή