Αντίθεση Γκιουλ στον Ερντογάν για το Ιντερνετ

Αντίθεση Γκιουλ στον Ερντογάν για το Ιντερνετ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σε ευθεία ρήξη με τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί κλεισίματος του Facebook και του YouTube ήρθε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», ήταν η κατηγορηματική δήλωση Γκιουλ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προειδοποιήσεις Ερντογάν. Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι με βάση τον νόμο για το Ιντερνετ, που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι Αρχές έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες όταν παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή ενός χρήστη. Πρόκειται για ακόμη μία διαφοροποίηση του προέδρου της χώρας από τον Τούρκο πρωθυπουργό, η οποία απηχεί τη μάχη εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει απειλήσει ότι θα λάβει δραστικά μέτρα λογοκρισίας σε βάρος των ιστοσελίδων που φιλοξένησαν πρόσφατα ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον γιο του και οι οποίες κατέφεραν σοβαρό πλήγμα στη δημοτικότητά του λίγες εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Σε συνέντευξή του προχθές το βράδυ στο δίκτυο ATV, ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναχαιτίσει το κύμα διαρροών, που κατά τη γνώμη του εκπορεύεται από τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Εχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν ότι έχουν διεισδύσει στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, επιδιδόμενοι σε κατασκοπεία, και έχει ισχυριστεί ότι το δίκτυο αυτό παρακολουθούσε ακόμη και τις προσωπικές τηλεφωνικές του συνομιλίες. «Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το ζήτημα, ό,τι κι αν λέει ο κόσμος. Δεν θα επιτρέψουμε στον λαό να γίνει θύμα του YouTube, του Facebook και άλλων. Θα πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, χωρίς να διστάσουμε». Ερωτηθείς αν αυτό περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ιστοσελίδων, απάντησε: «Περιλαμβάνει και αυτό. Επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ή θεσμοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διενεργήσουν κάθε είδους ανηθικότητα, κατασκοπεία ή παρακολούθηση». Ωστόσο ο πρόεδρος Γκιουλ αποκήρυξε κάθε υπόνοια για κλείσιμο των ιστοσελίδων χθες, αποκλείοντας το ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα ο Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα δύο διαρροών, στις οποίες εμφανίζεται να επιχειρεί να χειραγωγήσει δικαστική υπόθεση σε βάρος ιδιοκτήτη ΜΜΕ και έναν διαγωνισμό για την κατασκευή πολεμικών πλοίων. Αντίθετα, έχει χαρακτηρίσει προϊόν μοντάζ τις υποτιθέμενες συζητήσεις του με τον γιο του, στις οποίες του ζητάει να κρύψει μεγάλα χρηματικά ποσά την ημέρα που οι εισαγγελείς και η αστυνομία εγκαινίαζαν μεγάλη επιχείρηση στα σπίτια των γιων τριών υπουργών, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενορχηστρωμένου σχεδίου από το δίκτυο του Γκιουλέν, έχει λάβει ποικίλα μέτρα για να εμποδίσει τις έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των μεταθέσεων εκατοντάδων αστυνομικών και δικαστικών. Oι αντιδράσεις πάντως ήταν μάλλον ειρωνικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ευτυχώς δεν ανέφερε το Twitter», ήταν το σχόλιο δημοσιογράφου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή