Ανησυχία ΗΠΑ για τα γενόσημα στην Ινδία

Ανησυχία ΗΠΑ για τα γενόσημα στην Ινδία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Την ανησυχία της εξέφρασε χθες η Ουάσιγκτον, σχετικά με την προστασία των ευρεσιτεχνιών των ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων σκευασμάτων επόμενης γενιάς στην Ινδία, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας να επιτρέψει την επέκταση της παρασκευής γενοσήμων, ενεργών ουσιών που τελούν ακόμη υπό προστασία.

Ινδική επιτροπή εξετάζει αυτήν την περίοδο δεκάδες φάρμακα, των οποίων οι άδειες ευρεσιτεχνίας δεν έχουν λήξει ακόμη, για να αποφανθεί εάν είναι νομικά εφικτή η αντιγραφή τους.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ποια φάρμακα επόμενης γενιάς θα παραμείνουν υπό προστασία και το πώς θα συνεχισθούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη ακόμη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων», είπε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Νίσα Μπισγουάλ. Η Ινδία εξέδωσε το 2012 την πρώτη άδεια αντιγραφής φαρμάκου για σκεύασμα κατά του καρκίνου του ήπατος και των νεφρών.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Δελχί να ενισχύσει την πρόσβασή του σε αποτελεσματικές θεραπείες, πηγή μεγάλης έντασης με την Ουάσιγκτον. Οπως και άλλες αναδυόμενες αγορές, π.χ. η Κίνα και η Νότια Αφρική, η Ινδία προσπαθεί να περιορίσει τις υγειονομικές της δαπάνες, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε φθηνότερα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, του HIV/AIDS και της ηπατίτιδας.

Την ίδια στιγμή, εκστρατεία προστασίας των ευρεσιτεχνιών τους έχουν εξαπολύσει οι μεγάλοι κατασκευαστές φαρμάκων της Δύσης, όπως οι Roche, Pfizer, Novartis και Sanofi.

Η Ινδία βρίσκεται, άλλωστε, στον κατάλογο «Υψηλού Κινδύνου» της Ουάσιγκτον για τις χώρες που παραβιάζουν τη νομοθεσία πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ενωση Φαρμακολογικής Ερευνας των ΗΠΑ, που εκπροσωπεί τις αμερικανικές βιομηχανίες, ζητεί επίμονα από την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να υιοθετήσει αυστηρότερη γραμμή απέναντι στην ινδική αδιαφορία για την πνευματική ιδιοκτησία. Το Νέο Δελχί αντιτείνει, όμως, ότι κύρια επιδίωξή του δεν είναι η κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας του, αλλά η παροχή περίθαλψης στο 15% του πληθυσμού των 1,5 δισ. Ινδών, που δεν διαθέτει ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή