Εκκληση ΟΗΕ για προστασία παιδιών, σχολείων και νοσοκομείων σε εμπόλεμες ζώνες

Εκκληση ΟΗΕ για προστασία παιδιών, σχολείων και νοσοκομείων σε εμπόλεμες ζώνες

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν υπογράμμισε σήμερα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εμποδιστούν όλες οι εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να χρησιμοποιούν ως βάσεις ή να βάζουν στο στόχαστρο σχολικά κτίρια και νοσοκομειακά ιδρύματα.

Σε μια συζήτηση που οργανώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αντικείμενο την τύχη των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις, ο Μπαν τόνισε ότι το 40% των συριακών νοσοκομείων δεν λειτουργούν πλέον και ότι ένα στα πέντε σχολεία έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταληφθεί από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις μάχες.

"Περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια παιδιά (στη Συρία) δεν φοιτούν πλέον στο σχολείο. Σε πάρα πολλές εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο σχολεία και νοσοκομεία μπαίνουν στο στόχαστρο" , πρόσθεσε.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, Λεϊλά Ζερούγκι, υπογράμμισε επίσης ότι "τα παιδιά εξακολουθούν να σκοτώνονται και να ακρωτηριάζονται ακατάπαυστα στη Συρία" ή ακόμη και να στρατολογούνται από διάφορες οργανώσεις. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρξει μια χαμένη γενιά στη Συρία", είπε.

Η Ζερούγκι αναφέρθηκε επίσης στον εμφύλιο πόλεμο στο Νότιο Σουδάν και την κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά πλήττονται περισσότερο απ' όλους και στις δύο περιπτώσεις.

Το γραφείο της Ζερούγκι και η Unicef ξεκίνησαν την Πέμπτη από κοινού μια νέα εκστρατεία, την αποκαλούμενη "Παιδιά, όχι στρατιώτες" σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η στρατολόγηση παιδιών από εθνικούς στρατούς μέχρι τα τέλη του 2016. Στη "μαύρη λίστα" του ΟΗΕ με τις χώρες όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ανηλίκους περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν, το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, η Μιανμάρ, η Σομαλία, η ΛΔ του Κονγκό, το Σουδάν και η Υεμένη. Οι έξι πρώτες χώρες έχουν ήδη δεχτεί ένα σχέδιο του ΟΗΕ για την εξάλειψη αυτής της πρακτικής ενώ με τις δύο τελευταίες οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται τα παιδιά στις εμπόλεμες καταστάσεις και να προσάγονται στα διεθνή δικαστήρια όσοι τα εκμεταλλεύονται.

Παρέμβαση του Έλληνα Μόνιμου Αντιπροσώπου

Έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ενσωματώσουν στις εθνικές στρατηγικές τους σχέδια δράσης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με στόχο την προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την εφαρμογή των σχεδίων αυτών, απηύθυνε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης για το θέμα που διοργάνωσε το Λουξεμβούργο ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για τον μήνα Μάρτιο.

Ο κ. Σπινέλλης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της προώθησης από τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών συγκεκριμένων σχεδίων δράσης για την προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο.

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος μίλησε τόσο με την εθνική ιδιότητά του, αλλά και εκ μέρους του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας, μιας διαπεριφερειακής συσπείρωσης κρατών, με στόχο την προώθηση της ανθρώπινης ασφάλειας ως μέσου για την επίτευξη ειρήνης, ανάπτυξης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας συμμετέχουν οι Αυστρία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιορδανία, Μάλι, Νορβηγία, Παναμάς, Σλοβενία, Ελβετία και Ταϊλάνδη, καθώς και η Νότια Αφρική ως παρατηρητής.

Αναφέρθηκε επίσης ιδιαιτέρως στη στρατιωτική χρήση των σχολείων, καθώς και στις επιθέσεις σε σχολεία ως εργαλείο πολέμου, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι τα σχολεία, τα οποία υπό ομαλές συνθήκες, αποτελούν ασφαλείς τόπους, μετατρέπονται σε τόπους εκφοβισμού και τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα η κουλτούρα της βίας να αντικαθιστά την κουλτούρα της μάθησης και να ενισχύει ιδεολογίες περί ενός ανασφαλούς κόσμου.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Συρία, ο κ. Σπινέλλης επισήμανε ότι από το 2013, περίπου 1.000 σχολεία στη χώρα έχουν χρησιμοποιηθεί ως κέντρα κράτησης και βασανισμού, προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν μαθητές και δασκάλους από επιθέσεις και να προστατεύσουν επίσης τα δικαιώματα των παιδιών στη μάθηση, κάνοντας βήματα για τον τερματισμό της στρατιωτικής χρήσης των σχολείων και για την απόδοση ευθυνών στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων».

Νωρίτερα χθες, το ΣΑ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση στην οποία καταγράφονται πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την προστασία των παιδιών και για την απόδοση ευθυνών στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

Στην απόφαση, το Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης παιδιών και της εκμετάλλευσής τους από τις διάφορες πλευρές σε ένοπλες συγκρούσεις, καθώς επίσης τις δολοφονίες, τους βιασμούς και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας, τις απαγωγές, τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων και την άρνηση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Όλα τα παιδιά δικαιούνται και αξίζουν προστασίας, όχι εκμετάλλευσης. Ανήκουν στα σχολεία και όχι σε στρατούς και σε ομάδες μαχητών. Τα παιδιά πρέπει να είναι "οπλισμένα" με μολύβια και βιβλία, όχι με όπλα και χειροβομβίδες» ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Γκι-μουν, στην εισαγωγική ομιλία του, κατά το άνοιγμα της ανοιχτής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συγκρούσεων και να αποτρέψουν μια νέα γενιά από το να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους στερήσεις. «Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να είναι παιδιά, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και να έχουν ευκαιρίες ζωής» τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή