Σε… έξαρση οι υποκλοπές συνομιλιών

Σε… έξαρση οι υποκλοπές συνομιλιών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα σκάνδαλο παρακολούθησης συνομιλίας κυβερνητικών στελεχών έρχεται να συγκλονίσει τον Δυτικό κόσμο, μετά τη διαρροή συζήτησης μεταξύ της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και του Εσθονού υπουργού Εξωτερικών Ούρμας Παέτ. Στη συνομιλία, που κυκλοφόρησε ευρέως μέσω του YouTube, προτού αναπαραχθεί από τον ρωσικό και τον διεθνή Τύπο, ο Εσθονός υπουργός ακούγεται να λέει ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Κίεβο δεν προέρχονταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, αλλά ακολουθούσαν διαταγές της αντιπολίτευσης, σκοτώνοντας αδιακρίτως διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Εσθονίας αρνήθηκε αυτή την ερμηνεία των λόγων του κ. Παέτ, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός μίλησε στην Ευρωπαία ομόλογό του για εκτιμήσεις και πληροφορίες, που του είχαν μεταφερθεί από τις πηγές του στο Κίεβο.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαρροή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, που εμπλέκει Δυτικό αξιωματούχο. Στις 4 Φεβρουαρίου, η διαρροή της συζήτησης μεταξύ της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ και του Αμερικανού πρεσβευτή στο Κίεβο, Τζόφρι Πιάτ, κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Στην υποκλαπείσα συζήτηση, η κ. Νιούλαντ εμφανίζεται να λέει με έμφαση: «Ξέρεις, η Ε.Ε. μπορεί να πάει να γ…», εκφράζοντας με τον άκομψο αυτό τρόπο την αγανάκτηση της αμερικανικής διπλωματίας με την αναποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην ουκρανική κρίση.

Σαρκοζί και Μπρούνι

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Κασέτες με συνομιλίες του Σαρκοζί, μελών του υπουργικού του συμβουλίου και της Κάρλα Μπρούνι, δημοσιοποίησε πάλαι ποτέ στενός του σύμβουλος. Αίσθηση προκάλεσαν οι μαγνητοφωνήσεις αυτές περισσότερο λόγω του ύφους τους, παρά για την ουσία των συζητήσεων. Στις συνομιλίες αυτές, ο πρόεδρος Σαρκοζί και η πρώην τοπ μόντελ και βαθύπλουτη σύζυγός του αστειεύονται για την οικονομική τους κατάσταση και τις δαπάνες του πολυτελούς βίου τους. Η περιφρόνηση που επιδεικνύουν προς τα προβλήματα των χαμηλόμισθων, όπως καταγράφεται στις συνομιλίες, θα σημάνει –σύμφωνα με αναλυτές– το τέλος των πολιτικών φιλοδοξιών του Σαρκοζί. Στη σταθερά μεγάλη δημοτικότητά του μπορεί να βασισθεί, από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που αντιμετωπίζει και αυτός σκάνδαλο υποκλοπής με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον γιο του, Μπιλάλ. Παρά το επιβαρυντικό περιεχόμενο πρόσφατων βίντεο, που εμφανίζουν τον Τούρκο πρωθυπουργό να ρυθμίζει την καταβολή παράνομων προμηθειών προς τον γιο του, όλες οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία δίνουν σαφές προβάδισμα στο κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν.

Τέλος, την οργή τους εξέφρασαν την Τετάρτη τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ προς τη CIA και τον διευθυντή της, Τζον Μπρέναν, μετά την αποκάλυψη ότι πράκτορες της υπηρεσίας κατασκόπευαν τους υπολογιστές γερουσιαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή