Επεκτάθηκε η ζώνη έρευνας για το χαμένο αεροσκάφος

Επεκτάθηκε η ζώνη έρευνας για το χαμένο αεροσκάφος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φήμες, διαψεύσεις, πρόσκαιρες ελπίδες και απελπισία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τρίτης ημέρας άκαρπων ερευνών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των Μalaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο, όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το βράδυ της Παρασκευής. Εκτοτε παραμένει άγνωστη η τύχη του, ενώ δεν έχει εντοπισθεί ακόμα κανένα στοιχείο.

Οι μαλαισιανές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι επέκτειναν τη ζώνη έρευνας κατά 180 χιλιόμετρα γύρω από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους που μετέφερε 239 επιβαίνοντες. Ελικόπτερα και σωστικά σκάφη από δέκα χώρες ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας γύρω από τη Μαλαισία και το νότιο Βιετνάμ και χθες έσπευσαν στο σημείο όπου εντοπίστηκε να πλέει ένα κίτρινο αντικείμενο, το οποίο, σύμφωνα με φήμες που εξαπλώθηκαν τάχιστα, ήταν σωσίβια λέμβος από το χαμένο αεροπλάνο. Οι ελπίδες, όμως, για την ανεύρεση επιζώντων ή τουλάχιστον στοιχείων που να μαρτυρούν τι συνέβη στην πτήση-φάντασμα διαλύθηκαν όταν τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα σκουπίδι καλυμμένο από φύκια.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Χθες η ταϊλανδική αστυνομία και η Ιντερπόλ ανέκριναν τους ιδιοκτήτες ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Πατάγια απ’ όπου πωλήθηκαν τα δύο εισιτήρια σε δύο άνδρες που ταξιδέψαν με κλεμμένα διαβατήρια, όπως επιβεβαίωσε και η Ιντερπόλ. Παρότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δύο άνδρες αυτοί σχετίζονται με την τραγωδία, το γεγονός ότι κατείχαν κλεμμένα διαβατήρια πυροδότησε τις εκδοχές του τρομοκρατικού πλήγματος ή της αεροπειρατείας. Μάλιστα τα μαλαισιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ένας εκ των δύο ανδρών αναγνωρίστηκε από την αστυνομία. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι δύο άνδρες δεν έμοιαζαν με Ασιάτες. Κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκονταν στο εμπόριο κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων που ακμάζει στην Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ιντερπόλ, εξετάζεται το ενδεχόμενο περισσότεροι επιβάτες να είχαν πλαστά διαβατήρια. Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Νομπλ, τόνισε πως «το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να επιβιβαστεί σε διεθνή πτήση με κλεμμένο διαβατήριο, παρότι βρίσκεται στην τράπεζα δεδομένων της Ιντερπόλ, προκαλεί πραγματική ανησυχία».

Aνώτερο στέλεχος που έχει γνώση των ερευνών υποστήριξε ότι η αδυναμία να εντοπισθούν συντρίμμια του αεροσκάφους υποδεικνύει ότι κατά πάσα πιθανότητα εξερράγη ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν το αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά μπορεί να είναι και συνέπεια μηχανικής βλάβης.

Η ανυπαρξία απαντήσεων, ωστόσο, φαίνεται ότι προκαλεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Πεκίνου – Κουάλα Λουμπούρ. Χαρακτηριστικά η Global Times, που πρόσκειται στο ΚΚΚ, ανέφερε στο κύριο άρθρο της ότι «η Μαλαισία δεν μπορεί να απεκδυθεί των ευθυνών της» και ότι «η αρχική αντίδραση δεν ήταν ταχεία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή