Αποφυλάκιση υπόπτων για σφαγή χριστιανών

Αποφυλάκιση υπόπτων για σφαγή χριστιανών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία προκάλεσε στη χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας η αποφυλάκιση πέντε υπόπτων για την αποτρόπαιη σφαγή τριών χριστιανών σε εκδοτικό οίκο της πόλης Μαλάτεια.

Στις 18 Απριλίου του 2007, οι πέντε τρομοκράτες έδεσαν σε καρέκλες τους Τούρκους χριστιανούς Νετσατί Αϊντίν και Ουγκούρ Γιουκσέλ, όπως και τον Γερμανό Τίλμαν Εκεχαρτ Γκέσκε, και τους έκοψαν τον λαιμό, αφού προηγουμένως τους βασάνισαν. Το 2011, το τουρκικό δικαστήριο που εκδίκαζε την υπόθεση ήταν έτοιμο να ανακοινώσει την ετυμηγορία του. Ωστόσο, η δολοφονία των τριών χριστιανών συνδέθηκε με τη διαβόητη υπόθεση Εργκένεκον, της παρακρατικής οργάνωσης που κατηγορήθηκε για ενέργειες αποσταθεροποίησης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν από το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο. Αποτέλεσμα ήταν να τραβήξει σε μάκρος η δικαστική διαδικασία. Η αποφυλάκιση των πέντε υπόπτων έγινε δυνατή ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να περιορίσει στα πέντε χρόνια το ανώτατο όριο προφυλάκισης κατηγορούμενων για τρομοκρατικά αδικήματα.

Πλην των χριστιανών της Τουρκίας, σε αναβρασμό βρίσκονται και οι Αρμένιοι, ύστερα από την αποφυλάκιση, την περασμένη Πέμπτη, ενός υπόπτου για τη δολοφονία του διακεκριμένου, αρμενικής καταγωγής, δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στην Κωνσταντινούπολη το 2007. «Η αποφυλάκιση ορισμένων κατηγορουμένων μπορεί να είναι δικαιολογημένη αφού η προφυλάκιση ανθρώπων για πέντε χρόνια προφανώς είναι απαράδεκτη», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman, Γιαβούζ Μπαϊντάρ, ο οποίος, ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει: «Το ουσιώδες ζήτημα, όμως, είναι ότι στην απελπισμένη μάχη για την πολιτική του επιβίωση, ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του δικαστικού συστήματος με τρόπο που οδηγεί τη χώρα σε απρόβλεπτες καταστάσεις».

Χθες, οι τουρκικές αρχές διέταξαν την αποφυλάκιση άλλων πέντε ανθρώπων -δύο δικηγόρων, ενός δημοσιογράφου και ενός απόστρατου συνταγματάρχη- που είχαν καταδικασθεί για την υπόθεση Εργκένεκον. Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, την περασμένη Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή