Γερουσιαστής των ΗΠΑ κατηγορεί τη CIA για “εισβολή” σε υπολογιστές του Κογκρέσου

Γερουσιαστής των ΗΠΑ κατηγορεί τη CIA για “εισβολή” σε υπολογιστές του Κογκρέσου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) διείσδυσε παράνομα στους υπολογιστές των ερευνητών της αμερικανικής Γερουσίας προκειμένου να διαγράψει έγγραφα που είχαν σχέση με το πρόγραμμα ανακρίσεων με «προχωρημένες τεχνικές» της υπηρεσίας κατασκοπείας, κατήγγειλε σήμερα μια σημαίνουσα γερουσιαστής, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο να παραβιάστηκε το Σύνταγμα.

«Είμαι πολύ ανήσυχη, η "εισβολή" της CIA μπορεί να παραβίασε την αρχή διάκρισης των εξουσιών όπως αποτυπώνεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης και διαλόγου» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταϊάν Φαϊνστάιν, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής ομιλίας της που διήρκησε περισσότερο από 30 λεπτά στην αίθουσα της Γερουσίας.

«Μπορεί να υπονομεύει το θεμελιώδες συνταγματικό πλαίσιο για μια αποτελεσματική εποπτεία από το Κογκρέσο των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών και κάθε άλλης κυβερνητικής λειτουργίας», πρόσθεσε.

Η υπόθεση αυτή διαρκεί χρόνια. Η επιτροπή Πληροφοριών είχε ξεκινήσει μία έρευνα το 2009 για το πρόγραμμα ανακρίσεων με «προχωρημένες τεχνικές» της CIA, κυρίως την τεχνική της προσομοίωσης του πνιγμού, που εφαρμοζόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους.

Ερευνητές της επιτροπής, που είχαν λάβει μυστική εξουσιοδότηση, είχαν πρόσβαση, σε ένα ασφαλές κτίριο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την Ουάσιγκτον, σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια έγγραφα που τους διέθεσε η CIA και τα οποία μπορούσαν να εξετάσουν σε υπολογιστές, στους οποίους η CIA δε μπορούσε να έχει πρόσβαση, σύμφωνα με μια συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ της Γερουσίας και της υπηρεσίας.

Όμως το 2010, περισσότερες από 900 σελίδες από τα άκρως σημαντικά αυτά έγγραφα χάθηκαν από τους φακέλους των ερευνητών, εξήγησε η Νταϊάν Φαϊνστάιν.

«Στις 15 Ιανουαρίου 2014, ο διευθυντής της CIA (Τζον) Μπρέναν ζήτησε μία έκτακτη συνάντηση για με ενημερώσει (…) ότι χωρίς προγενέστερη πληροφόρηση ούτε έγκριση, στελέχη της CIA πραγματοποίησαν μια "έφοδο" —αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Μπρέναν—, στους υπολογιστές της επιτροπής στο εξωτερικό αυτό κτίριο αυτό» εξήγησε η γερουσιαστής, και πρόσθεσε ότι η υποκλοπή συμπεριλάμβανε σκληρούς δίσκους που περιείχαν έγγραφα εργασίας μελών της επιτροπής και επικοινωνίες μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την Φαϊνστάιν οι ενέργειες αυτές της CIA παραβίασαν πολλούς νόμους, αλλά και τις διατάξεις που απαγορεύουν στη CIA να δρα σε αμερικανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα η γερουσιαστής αρνήθηκε ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας απέκτησε παράνομη πρόσβαση στους υπολογιστές της CIA για να αποκτήσει την εσωτερική αυτή έκθεση για το πρόγραμμα ανακρίσεων και κράτησης της υπηρεσίας, είπε η επικεφαλής της επιτροπής σήμερα.

«Η επιτροπή ξεκάθαρα δεν εισέβαλε στους υπολογιστές της CIA για να αποκτήσει αυτά τα έγγραφα, όπως είχε υπονοηθεί στον τύπο» είπε η Φαϊνστάιν.

Από την πλευρά της η CIA διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε εισβάλει τους υπολογιστές της επιτροπής της Γερουσίας που διεξήγαγε έρευνες για την πρόγραμμα ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία, είπε ο διευθυντής της, ο Τζον Μπρέναν.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Δε μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό» υποστήριξε ο Μπρέναν μιλώντας στο κέντρο μελετών Council on Foreign Relations.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή