ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η κυβέρνηση γνώριζε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Σαρκοζί

gallia-i-kyvernisi-gnorize-tin-parakoloythisi-ton-tilefonikon-epikoinonion-toy-sarkozi-2011401

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στη Γαλλία ήταν ενήμερη για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, όχι όμως το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών, την ώρα που η συντηρητική παράταξη στην χώρα καταγγέλλει υπόθεση «πολιτικής κατασκοπείας».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchaîne έγραψε ότι η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά διέθετε από την 26η Φεβρουαρίου πληροφορίες για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η υπουργός γνώριζε την ύπαρξη των αρχείων από εκείνη την ημερομηνία, όταν ξεκίνησε μια δικαστική έρευνα.

«Δεν είχαμε μάθει το περιεχόμενο των υποκλοπών αυτών» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου France 2.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Δεξιάς UMP, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, κατήγγειλε μια «κρατική υπόθεση που μοιάζει με μια πραγματική πολιτική κατασκοπεία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εμφανίστηκε ως «εγγυητής» της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε συνάδει με το ρόλο του να «παρεμβαίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο σε μια δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη».