Συν 80 ευρώ τον μήνα σε 10 εκατομμύρια Ιταλούς

Συν 80 ευρώ τον μήνα σε 10 εκατομμύρια Ιταλούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αύξηση των απολαβών 10 εκατομμυρίων Ιταλών κατά 80 ευρώ τον μήνα από 1ης Μαΐου ανακοίνωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής του. Παράλληλα η ιταλική Βουλή έκανε χθες το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, με στόχο τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων.

Ο Ρέντσι δεσμεύθηκε να εξοφλήσει στο ακέραιο ώς τον Ιούλιο τις οφειλές του ιταλικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, που φθάνουν τα 68 δισ. ευρώ. Παράλληλα ανακοίνωσε αύξηση δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση, με μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων ή και πλήρους ανακατασκευής τους, καθώς και απεμπλοκή κοινοτικών πόρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση της κυβέρνησής του να χορηγήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 10 εκατομμύρια Ιταλούς, των οποίων τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία δεν ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο. «Για όσους κερδίζουν ώς 1.500 ευρώ μεικτά τον μήνα, το ετήσιο όφελος είναι της τάξης των 1.000 ευρώ» είπε ο Ρέντσι, προβάλλοντας διαφάνεια με γεμάτο καρότσι σούπερ μάρκετ.

Τα χρήματα θα προέλθουν από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, η οποία, όπως διαβεβαίωσε ο Ρέντσι, «δεν θα αντισταθμισθεί με αύξηση της φορολογίας». «Δεν σας τα δίνουμε με το ένα χέρι για να σας τα πάρουμε με το άλλο» είπε. H δέσμευση για περικοπές δαπανών «έως 7 δισ. ευρώ φέτος» δεν αναλύθηκε από τον πρωθυπουργό με την ίδια διεξοδικότητα.

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε παράλληλα μείωση 10% των εισφορών των επιχειρήσεων, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών αποδόσεων από 20% σε 26%. Ο Ματέο Ρέντσι εξήγγειλε επίσης νόμο-πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας.

Νωρίτερα η ιταλική Βουλή είχε ψηφίσει με 365 ψήφους τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ρέντσι με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την «ανάρμοστη σχέση» κατήγγειλαν οι βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, οι οποίοι στη διάρκεια της συζήτησης κρατούσαν φωτογραφίες των δύο πολιτικών σε σχήμα καρδιάς.

Ο νέος νόμος πριμοδοτεί με 15% περισσότερες έδρες όποια συμμαχία κομμάτων ξεπεράσει το 37% των ψήφων. Σε περίπτωση που κανένας συνασπισμός κομμάτων δεν φθάσει στο ποσοστό αυτό, θα διεξάγεται δεύτερος γύρος. Παράλληλα, το όριο εισόδου στη Βουλή ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη (8% για κόμματα που κατεβαίνουν ανεξάρτητα και 4,5% για κόμματα που μετέχουν σε συνασπισμό).

Η συζήτηση του νόμου στη Γερουσία αναμένεται ταραχώδης, αφού ο νόμος συρρικνώνει το Σώμα, του αλλάζει τη σύνθεση και του αφαιρεί κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα. Αντί δύο Σωμάτων με ίδιες αρμοδιότητες, όπως ισχύει σήμερα, οι νομοθετικές αρμοδιότητες θα περάσουν εξ ολοκλήρου στη Βουλή, ενώ η Γερουσία θα μετατραπεί σε «Σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή