Νέο μέτωπο συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία – Ενας νεκρός σε επεισόδια

Νέο μέτωπο συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία – Ενας νεκρός σε επεισόδια

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας νεκρός και αρκετοί τραυματίες ήταν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο απολογισμός συγκρούσεων, που σημειώθηκαν χθες το βράδυ μεταξύ διαδηλωτών, υποστηρικτών της ουκρανικής κυβέρνησης από τη μία και φιλορώσων από την άλλη, στην πόλη Ντόνετσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου φαίνεται να ανοίγει ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει περισσότερο ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την απόσχιση της Κριμαίας, καθώς στα ανατολικά σύνορα της χώρας οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν γυμνάσια μεγάλης κλίμακας, με τη συμμετοχή περίπου 10.000 στρατιωτών ως απάντηση στις ναυτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμαχικών τους κρατών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, στην Πολωνία και τη Ρουμανία, αναγνωριστικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ τύπου AWACS επιτηρούσαν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ ναυτικά γυμνάσια των Αμερικανών και συμμάχων τους βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα, στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας συγκεντρώνονταν σημαντικές ρωσικές δυνάμεις για έκτακτα γυμνάσια, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από μονάδες πυροβολικού, συστοιχίες πυραύλων και επιθετικά ελικόπτερα, συμμετείχαν στις εν λόγω ασκήσεις, σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες στο Ντονέτσκ, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και ουκρανόφωνων διαδηλωτών. Παράλληλα, έξι μαχητικά ρωσικά αεροπλάνα SU-27 έφτασαν στη Λευκορωσία κατόπιν αιτήματος του προέδρου της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενός εκ των σταθερότερων συμμάχων του Κρεμλίνου.

Την πολεμική ατμόσφαιρα στην περιοχή φόρτισε και η χθεσινή απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία εθνοφρουράς, δυναμικότητας 60.000 ανδρών, προς ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας στην προοπτική ρωσικής εισβολής. Την απόφαση ψήφισαν 260 βουλευτές -πρακτικά, το σύνολο των παρόντωνσε σύνολο 450.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η σύλληψη του Ουκρανού επιχειρηματία Ντιμίτρο Φιρτάς, ενός εκ των ισχυρότερων ολιγαρχών της χώρας, στη Βιέννη, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, οι οποίες διερευνούν τον ρόλο του σε υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας, ήδη από το 2006. Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς του φυσικού αερίου» ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς μέχρι τις τελευταίες ημέρες προ της ανατροπής του, κάτι που δημιουργεί την υπόνοια ότι η σύλληψή του ανοίγει έναν κύκλο διώξεων σε βάρος φιλορώσων ολιγαρχών. Πάντως, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι ο Φιρτάς ήταν ένας από τους ολιγάρχες που «άλλαξαν άλογο» όταν συνειδητοποίησαν ότι ο Γιανουκόβιτς ήταν καμένο χαρτί και ώθησε βουλευτές της επιρροής του να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες τη Ρωσία ότι θα υποστεί «μεγάλης κλίμακας κυρώσεις» εφόσον επιμείνει στην «προσάρτηση» της Κριμαίας. «Δεν είναι μόνο που θα βλέπαμε αυτή την εξέλιξη ως απειλή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια ασυνήθιστα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο. «Και δεν θα άλλαζε μόνο η σχέση της Ε.Ε. με τη Ρωσία. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, το 69% των Γερμανών αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Σ’ αυτό το δυσοίωνο φόντο, όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, σε μια ύστατη προσπάθεια διπλωματικής εκτόνωσης της κρίσης. Οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία «γύρω από τις αμερικανικές και ρωσικές προτάσεις για την ομαλοποίηση της ατμόσφαιρας», όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή