Εφυγε από τη ζωή ο Τόνι Μπεν, σύμβολο των Εργατικών

Εφυγε από τη ζωή ο Τόνι Μπεν, σύμβολο των Εργατικών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών ο βετεράνος πολιτικός των Βρετανών Εργατικών, Τόνι Μπεν, ο οποίος γεννήθηκε αριστοκράτης αλλά απαρνήθηκε τους τίτλους ευγενείας για να παραμείνει ένας γνήσιος αριστερός βουλευτής. Ηταν μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου επί μισόν αιώνα και υπουργός για έντεκα χρόνια. Διχαστική φυσιογνωμία στα νιάτα του, κατέληξε ένας από τους πλέον αγαπητούς πολιτικούς αργότερα, σύμβολο των Βρετανών Εργατικών με την πίπα ως σήμα κατατεθέν του. Γεννημένος ως Αντονι Ουέτζγουντ Μπεν, υποχρέωσε να αλλάξει ο νόμος προκειμένου να καταφέρει να αποκηρύξει τον τίτλο ευγενείας που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί ως εκλεγμένος βουλευτής τη Βουλή των Κοινοτήτων. Υπήρξε ο μακροβιότερος βουλευτής των Εργατικών στην ιστορία της χώρας, ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης, πολέμιος της μοναρχίας, συχνά μαύρο πρόβατο στις τάξεις του κόμματός του, εσχάτως όμως αναδεικνυόταν συστηματικά ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Βρετανίας.

Ο Μπεν πέθανε ήσυχα νωρίς χθες το πρωί στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο, πλαισιωμένος από την οικογένειά του. «Θα μας λείψει πάνω από όλα η αγάπη, που μας συντρόφευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μας παρηγορεί όμως η μνήμη μιας μακράς ζωής γεμάτης έμπνευση. Είμαστε περήφανοι για την αφοσίωσή του να βοηθά τους άλλους και να επιζητεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο», ανέφερε η οικογένειά του στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατό του. Ο πατέρας και ο παππούς του Μπεν ήταν επίσης πολιτικοί, ενώ ο γιος του, Χίλαρι, διετέλεσε υπουργός στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών. Η εγγονή του Εμιλι επίσης φιλοδοξεί να κάνει πολιτική σταδιοδρομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή