Ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο προκειμένου να ψηφίσουν επί ενός σχεδίου απόφασης των χωρών της Δύσης, με το οποίο καταδικάζεται το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ οι διπλωμάτες αναμένουν ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο εναντίον του σχεδίου απόφασης αυτού.

Η θέση της Κίνας, η οποία συχνά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδίως στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί για τη Συρία, θεωρείται πιο αβέβαιη, καθώς «οι Κινέζοι νιώθουν αμηχανία» εξήγησε ένας διπλωμάτης από μια δυτική χώρα. Υπογράμμισε ότι δύο από τις βασικές αρχές της κινεζικής διπλωματίας, τις οποίες επανέλαβε ο πρεσβευτής της Κίνας κατά τη διάρκεια των 6 συνεδριάσεων του Συμβουλίου με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, είναι αυτές της μη-επέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας. Οι αρχές αυτές τίθενται υπό αμφισβήτηση με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία. «Ο μοναδικός στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να επιτευχθεί η αποχή της Κίνας και να υπογραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο η εντεινόμενη απομόνωση της Ρωσίας» πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης αυτού έχει συνταχθεί ακριβώς για αυτό το λόγο από τις ΗΠΑ με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που πιθανόν θα αποδεχθεί το Πεκίνο. Δεν στοχοθετεί ονομαστικά τη Ρωσία και δε ζητά ρητώς την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία. Δεν επισείει επίσης την απειλή κυρώσεων.

Το σχέδιο του ψηφίσματος επιβεβαιώνει ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παραμικρή τροποποίηση του καθεστώτος της Κριμαίας». Ζητά από όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να «μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια αναγνώριση μιας αλλαγής της κατάστασης» της Κριμαίας. Πρόκειται για μια σύνθετη διατύπωση προκειμένου να ζητηθεί από τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας. Το Συμβούλιο επίσης επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της» και ζητά από τη Μόσχα να και το Κίεβο «να ξεκινήσουν έναν απευθείας πολιτικό διάλογο».

Λ. Οίκος: Έτοιμοι να δράσουμε

  Η αποτυχία της Ρωσίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι «λυπηρή» και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν σύντομα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή με το ερώτημα εάν η ουκρανική Κριμαία θα προσαρτηθεί στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος απόψε. «Δεν έχουμε προφανώς φθάσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία έχει επιλέξει να αποκλιμακώσει (την ένταση), όπου η Ρωσία έχει επιλέξει την οδό της επίλυσης της κατάστασης με ειρηνικό τρόπο και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί την Κυριακή» τόνισε ο Κάρνεϊ. Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα ακολουθήσει η αντίδραση αυτή, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είπε: «Νομίζω, για να μην το διυλίζω και τόσο, σύντομα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε την Παρασκευή το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας υποστηρίζοντας ότι η διενέργειά του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και η διεξαγωγή του δεν είναι νόμιμη. "Το αποκαλούμενο δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας που σχεδιάζεται για τις 16 Μαρτίου συνιστά μια άμεση παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Εάν διεξαχθεί, δεν θα έχει νομική ισχύ, ούτε πολιτική νομιμοποίηση" ανέφερε ο Ράσμουσεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία των πρεσβευτών 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας. "Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και πολιτικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας", επισήμανε. Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, πολλές από τις 22 χώρες του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης και τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες στη συνάντηση αυτή η οποία οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του συμπλήρωσε ότι πολλές χώρες "καταδίκασαν απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία". Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρεσβευτής της Ρωσίας παρουσίασε επιχειρήματα με τα οποία υπερασπίστηκε τις ενέργειες της χώρας του. Ο Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα "να ενεργήσει με υπευθυνότητα" και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

  Ο Ρώσος πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν το θέμα του δημοψηφίσματος και "ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας. "Το βασικό είναι ότι αυτό το προσχέδιο ζητά να απορριφθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Για το λόγο αυτό, όπως είναι φυσικό, για εμάς είναι απαράδεκτο" είπε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. «Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία. «Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», σημείωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «συμφώνησε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική». Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο (…) Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ’ ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή