ΚΟΣΜΟΣ

Θανάσιμες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία ενόψει του δημοψηφίσματος

15crimea1-master675
15crimea1-master675--2
jpg

Δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν  κατά τη διάρκεια της νύχτας από πυροβολισμούς. Αντίπαλες ομάδες κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο για τη βία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ενα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Νωρίτερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πώς θα επιλυθεί η κρίση στη περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας, ενόψει του δημοψηφίσματος απόσχισης εκεί. Η Ρωσία υποσχέθηκε να σεβαστεί τις εκλογές της Κυριακής – αλλά οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Η Μόσχα έχει ενισχύσει των στρατιωτικών κλοιό γύρω από την Κριμαία, όπου οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για το αν θα επανενταχθούν Ρωσία.