Ο συγκυβερνήτης είπε «καληνύχτα»

Ο συγκυβερνήτης είπε «καληνύχτα»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 KΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Ο συγκυβερνήτης Φαρούκ Αμπντούλ Χαμίντ είναι αυτός που είπε το τελευταίο «καληνύχτα» από το πιλοτήριο του Boeing B777-200 ER προς τον πύργο ελέγχου, λίγο πριν το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 εξαφανιστεί από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας. Αυτό ήταν το μοναδικό νέο στοιχείο που είδε τα φώτα της δημοσιότητας από επίσημα χείλη στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Οι ενημερώσεις που παραχωρούν οι αρμόδιοι φορείς της Μαλαισίας είναι σε καθημερινή βάση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines, Αχμάντ Γιαουχάρι Γιαχιά, ανακοίνωσε επίσης ότι παραμένει ασαφές σε ποια χρονική στιγμή τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα Acars του αεροσκάφους, το οποίο στέλνει τα στοιχεία αναγνώρισης του αεροπλάνου.

Ειδικότερα, ο Αχμάντ δήλωσε ότι «σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, ο συγκυβερνήτης αποχαιρέτισε το προσωπικό του πύργου ελέγχου της Κουάλα Λουμπούρ λέγοντας “Εντάξει. Καληνύχτα” στη 01.19 π.μ. (ώρα Μαλαισίας) της 8ης Μαρτίου. Η τελευταία ενημέρωση από το σύστημα Acars, που μεταδίδει δεδομένα της πτήσης σε σταθμούς εδάφους, ελήφθη στη 01.07 π.μ. και η επόμενη αναμενόταν σε τριάντα λεπτά, αλλά τελικά δεν έφτασε ποτέ». Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς σε αυτό το διάστημα της μισής ώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα Acars.

Τα δεδομένα από τον δορυφόρο υποδεικνύουν ότι το αεροπλάνο μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε από το Λάος ώς την Κασπία και από τη Σουμάτρα μέχρι τον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του και έχει διευρύνει το πεδίο έρευνας. Αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας από το Πακιστάν, την Ινδία, το Καζαχστάν, το Κιργιζιστάν, καθώς και Ταλιμπάν από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι δεν εντόπισαν το εξαφανισμένο αεροσκάφος. Ούτε χθες, όμως, βρέθηκε το παραμικρό αχνάρι του αεροπλάνου-φαντάσματος.

Ο Μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσεΐν δήλωσε ότι απεστάλησαν διπλωματικές νότες σε όλα τα κράτη που βρίσκονται στον βόρειο και τον νότιο διάδρομο, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δορυφόρου, θα μπορούσε να έχει κινηθεί το αεροσκάφος, ζητώντας κάθε σχετική πληροφορία από τα ραντάρ και τους δορυφόρους, όπως, εξάλλου, και τη συμβολή τους στην επιχείρηση έρευνας. Στην προσπάθεια συμμετέχουν πλέον 26 κράτη, ενώ χθες έφτασαν στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας και τρεις Γάλλοι ειδικοί εμπειρογνώμονες που είχαν συμμετάσχει στην αναζήτηση και τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Air France που κατέπεσε το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι βασικές υποψίες εξακολουθούν να βαρύνουν τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη του χαμένου αεροσκάφους, ενώ ερευνάται και ποια ανάμειξη θα μπορούσαν να έχουν τα μέλη του πληρώματος ή κάποιος από τους επιβάτες. Η μαλαισιανή αστυνομία έχει ερευνήσει δύο φορές τα σπίτια του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη και ψάχνει τον αυτοσχέδιο προσομοιωτή πτήσεων που διέθετε ο πρώτος. Στις έρευνες συνεπικουρεί τις Αρχές της Μαλαισίας το FBI και η Ιντερπόλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή