Στήριξη της Μέρκελ στην κυβέρνηση Ρέντσι

Στήριξη της Μέρκελ στην κυβέρνηση Ρέντσι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ευλογίες της Αγκελα Μέρκελ εξασφάλισε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, στο Βερολίνο.

«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η βούληση της Ιταλίας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα μήνυμα που υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες», προσέθεσε η Aγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τη δυσφορία που προκάλεσε σε κύκλους του Βερολίνου ο πρόσφατος αφορισμός του Ρέντσι για το Σύμφωνο Σταθερότητας (το είχε χαρακτηρίσει Σύμφωνο… Ηλιθιότητας).

Ο πρώην δήμαρχος Φλωρεντίας ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα προ τριών εβδομάδων, με την επαγγελία μιας «ριζικής και άμεσης αλλαγής». Την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το οποίο συνοδευόταν από την υπόσχεση για μείωση του φόρου στα εισοδήματα των φτωχότερων νοικοκυριών. Το «φιλολαϊκό» αυτό μέτρο αναμένεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας το δημόσιο έλλειμμα.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως η χώρα του «σέβεται όλα τα κριτήρια (αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική), δεν θέλει να αποκλίνει, δεν ζητάει τίποτα, δεν θέλει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού». Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό εταίρο της Ιταλίας, αλλά και χώρα-υπόδειγμα σχετικά με τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις.

Νωρίτερα, ο Ματέο Ρέντσι είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η Ιταλία «δεν είναι ο κακός μαθητής της Ευρώπης» και ότι δεν αμφισβητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, είναι μισογεμάτο και η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να το γεμίσει», ήταν το τελικό συμπέρασμα της Aγκελα Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή