«Μαχαίρι» στο ιταλικό Δημόσιο

«Μαχαίρι» στο ιταλικό Δημόσιο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ενα 24ωρο μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξήρε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φέρεται να ετοιμάζει δραστική μείωση των δαπανών του ιταλικού Δημοσίου με ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει σε πρώτη φάση την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι περικοπές αυτές αναμένεται να ανέλθουν φέτος στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2015 στα 8 δισ. ευρώ και συνολικά στα 34 δισ. ευρώ έως το 2016. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, τα 2,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τη μείωση των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου και των προμηθειών του κρατικού μηχανισμού.

Αλλα δύο δισ. αναμένεται να εξευρεθούν από τον περιορισμό της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δύο δισ. διακόσια εκατ. ευρώ από την περικοπή των δαπανών για τον αμυντικό τομέα, την υγεία και τις συντάξεις. Η εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» αναφέρει επίσης πως στόχος της κυβέρνησης Ρέντσι είναι να μειώσει τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 85.000 πρόσωπα έως το 2016, προσφέροντας κυρίως οικονομικά κίνητρα και πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη αγορά ενενήντα μαχητικών F-35, πληροφορίες του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι ο τελικός αριθμός τους μπορεί να περιορισθεί ακόμη και κατά 50%. Μελετάται, επίσης, η πώληση του αεροπλανοφόρου του πολεμικού ναυτικού «Τζουζέπε Γκαριμπάλντι», ενώ πηγές του υπουργείου Αμυνας αναφέρουν ότι το συνολικό στρατιωτικό προσωπικό, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα μειωθεί από τα 190.000 στελέχη σήμερα στα 150.000 στελέχη, και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας από 30.000 θα μειωθεί σε 20.000 υπαλλήλους.

«Τα έσοδα των ιταλικών νοικοκυριών από το 2007 έως το 2012 μειώθηκαν κατά 2.400 ευρώ», ποσό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών την ίδια περίοδο ανήλθε στα 1.100 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η εντυπωσιακή αυτή μείωση οφείλεται στην «επιδείνωση της κατάστασης της αγοράς εργασίας, ιδίως για τους πολίτες νεότερης ηλικίας». Το 2011 το 13,2% των Ιταλών δήλωνε ότι δεν μπορεί να αγοράσει όσο φαγητό χρειάζεται. Το 2011, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,5%. Το 7,2% το 2011 απέφυγε να επισκεφθεί ιατρούς λόγω οικονομικής στενότητας. Από το 2007 έως το 2010, το ποσοστό νέων μέχρι 25 ετών που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 15,4%. Για όσους δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας το ποσοστό αγγίζει το 17,8%. Το συνολικό ποσοστό νέων μέχρι 25 ετών που δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν παρακολουθούν σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, από το 2007 έως το 2012, αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 21,1%. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι «στην Ιταλία, λιγότερο από τέσσερις στους δέκα ανέργους λαμβάνουν κάποια μορφή κρατικού βοηθήματος», κάτι που «κινδυνεύει να προκαλέσει χρόνιες κοινωνικές ανισότητες και οικονομικές δυσκολίες». Από το 2007 έως το 2010, τέλος, το 10% του πληθυσμού με τις χαμηλότερες αποδοχές έχασε το 6% του εισοδήματός του, ενώ το 10% των Ιταλών που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα απώλεσε μόνο το 1%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 37,1% της πρόθεσης ψήφου συγκεντρώνει η ιταλική Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία, σοσιαλιστές και μικρότερες δυνάμεις), ενώ η Κεντροδεξιά εξασφαλίζει συνολικά 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή