Απομονώνεται η Βενεζουέλα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ενας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του στα οδοφράγματα της Βενεζουέλας. Πρόκειται για άνδρα της Εθνοφρουράς, ο οποίος έπεσε νεκρός όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι. Είναι ο 29ος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των ταραχών ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας. Ειδικότερα, ο στρατηγός Παντρίνο Λόπεζ, επικεφαλής του επιχειρησιακού αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων εξήγησε ότι ο λοχαγός έχασε τη ζωή του το βράδυ της Κυριακής όταν δέχθηκε τη σφαίρα σε οδόφραγμα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης Μαρακάι της πολιτείας Αράγκουα.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο μαθητές, φοιτητές και μέλη της αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει τους δρόμους της Βενεζουέλας ζητώντας να μπει επιτέλους τέλος στον υψηλό πληθωρισμό, τις μεγάλες ελλείψεις στα βασικά αγαθά αλλά και στην εγκληματικότητα, που είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ταρέκ Ελ Αϊσαμί, μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι οι Αρχές συνέλαβαν έναν «Κινέζο μισθοφόρο» κοντά στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο λοχαγός, ενώ σπίτι του βρέθηκε οπλοστάσιο. Ωστόσο, το μόνο στοιχείο που έδωσε στη δημοσιότητα για τoν συλληφθέντα ήταν ο αριθμός της ταυτότητάς του. Και κατά το παρελθόν η κυβέρνηση της χώρας έχει αναφερθεί στην ύπαρξη σχεδίων δολοφονιών, χωρίς ποτέ να φανερώσει περισσότερα στοιχεία.

Τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε τους αντιπολιτευόμενους δημάρχους 4 περιφερειών να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που κατασκεύασαν οι διαδηλωτές. Ανάλογη απόφαση έλαβε το δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα για δύο περιφέρειες του ανατολικού Καράκας.

Την ίδια στιγμή, η Βενεζουέλα μοιάζει να αποκόπτεται από τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς πολλοί αερομεταφορείς ανακοίνωσαν ότι πρόκειται είτε να τερματίσουν τη λειτουργία τους στη χώρα είτε να περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των πτήσεων που εκτελούν εξαιτίας της μη καταβολής των οφειλομένων από την κυβέρνηση. Στη Βενεζουέλα οι αεροπορικές εταιρείες πωλούν τα εισιτήριά τους σε μπολιβάρ και αργότερα η κυβέρνηση τα μετατρέπει σε δολάρια και τα επιστρέφει. Ομως από τον Οκτώβριο οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα δολάριο, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρωστά στους αερομεταφορείς περί τα 3,7 δισ. δολάρια, ποσό που αδυνατεί να αποπληρώσει. Ηδη η αεροπορική εταιρεία Air Canada ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πτήσεις από και προς τη Βενεζουέλα λόγω των ταραχών. Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αερομεταφορέα, η εταιρεία επισημαίνει ότι αδυνατεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της στη χώρα. Η τελευταία πτήση της απογειώθηκε από το Καράκας την Κυριακή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή