Σε θέση άμυνας η σύντροφος του Πιστόριους τη στιγμή του θανάτου

Σε θέση άμυνας η σύντροφος του Πιστόριους τη στιγμή του θανάτου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τα προσθετικά του άκρα και σε απόσταση τριών μέτρων από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου ήταν ο Όσκαρ Πιστόριους όταν άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να σκοτώσει τη σύντροφό του Ρέβα Στέενκαμπ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση του ειδικού Κρις Μανγκένα, ο οποίος τοποθέτησε ένα τρίποδο σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από την πόρτα και στη συνέχεια την σημάδεψε κάνοντας χρήση ενός λέιζερ, σε μια προσπάθεια αναπαράστασης του φρικιαστικού εγκλήματος και της πορείας που διέγραψαν οι τέσσερις σφαίρες.

Προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα ο Μανγκένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, χρειάστηκε να μετρήσει το ύψος του Πιστόριους τόσο με τα προσθετικά μέλη όσο και χωρίς αυτά, καθώς και το μήκος του χεριού του ενώ αυτό είναι τεντωμένο.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι τη στιγμή της δολοφονίας δεν φορούσε τα προσθετικά του άκρα σε αντίθεση με τους κατήγορους, οι οποίοι ισχυρίζονται το αντίθετο, ότι δηλαδή ο Πιστόριους είχε χρόνο να τα τοποθετήσει κάνοντας λόγο για φόνο εκ προμελέτης.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από την κατάθεση του Μανγκένα σήμερα το πρωί στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πρετόρια, η Στέενκαμπ στεκόταν όρθια σε θέση άμυνας με το πρόσωπο στραμμένο προς την πόρτα όταν δέχτηκε την πρώτη σφαίρα στον γοφό. Η πρώτη οπή που έχει εντοπιστεί στην πόρτα της τουαλέτας του σπιτιού του Πιστόριους βρίσκεται 93,5 εκατοστά από το έδαφος και ο γοφός της Στέενκαμπ εκτιμάται ότι βρισκόταν στα 93 εκατοστά.

Στη συνέχεια έπεσε σε μία θήκη για περιοδικά που βρισκόταν στο μπάνιο οπότε και δέχτηκε τα δύο θανατηφόρα χτυπήματα στο δεξί χέρι και το κεφάλι της.

«Είναι πολύ πιθανό ο τραυματισμός στον γοφό της να έγινε όταν ήταν όρθια και στραμμένη προς την πόρτα», περιέγραψε ο Μάνγκενα. «Από τον πυροβολισμό έσπασε ο γοφός της και έπεσε», πρόσθεσε. Ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές, όμως μία από τις σφαίρες δεν πέτυχε το μοντέλο.

Μετά τον πρώτο πυροβολισμό που προκάλεσε την πτώση της, η Ρίβα ήταν «πιθανόν καθισμένη σε αμυντική στάση», συνέχισε ο Μάνγκενα, μιμούμενος την τελευταία κίνηση της νεαρής γυναίκας με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά από το πρόσωπό της.

Μια δεύτερη σφαίρα αστόχησε, όμως μια τρίτη την βρήκε στο αριστερό μπράτσο. Η τελευταία σφαίρα την χτύπησε στη δεξιά πλευρά του κρανίου της την ώρα που βρισκόταν «με τα δύο χέρια στο κεφάλι της» και «μετά από αυτό το χτύπημα έπεσε αμέσως, με το στήθος μεταξύ της λεκάνης και της θήκης για τα περιοδικά».

Η σειρά με την οποία το θύμα δέχτηκε τις σφαίρες στο σώμα του αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Πιστόριους ισχυρίζεται ότι η πρώτη σφαίρα βρήκε την Στέενκαμπ στο κεφάλι καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς γειτόνων ότι άκουσαν κραυγές της άτυχης κοπέλας.

Στόχος του Μανγκένα είναι, εξετάζοντας την ακριβή πορεία που ακολούθησαν οι σφαίρες και συνδυάζοντάς την με τα σημεία του σώματος στα οποία τραυματίστηκε η Στέενκαμπ να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για τη στάση του σώματος της τη στιγμή των πυροβολισμών. Αν για παράδειγμα αποδεικνυόταν ότι η σύντροφος του Πιστόριους βρισκόταν στη γωνία του μπάνιου προσπαθώντας να αποφύγει τις σφαίρες, τότε αυτομάτως αυτό θα κατέρριπτε τους ισχυρισμούς του Πιστόριους ότι η Ρέβα ήθελε απλώς να κάνει χρήση της τουαλέτας και δεν είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή