Σε δύσκολες συνθήκες οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό για το χαμένο Boeing 777

Σε δύσκολες συνθήκες οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό για το χαμένο Boeing 777

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαίρια που επικρατεί στην περιοχή που εικάζεται ότι υπάρχουν τα δύο μεγάλα αντικείμενα, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, κάνει δύσκολες τις προσπάθειες εντοπισμού τους.  Φως στις έρευνες ενδέχεται να ρίξει   το νορβηγικό πλοίο που ταξίδεψε στο επίμαχο σημείο, καθώς και πλοία και αεροσκάφη που περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας. Το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο ακτικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας. Νωρίτερα, είχε σημάνει συναγερμός στα ραντάρ των αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από το Νότιο Ινδικό Ωκεανό, καθώς σύμφωνα με ενδείξεις μεγάλα αντικείμενα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, την Πέμπτη ότι σε δορυφορικές εικόνες εντοπίστηκαν αντικείμενα τα οποία μπορεί να συνδέονται με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου. Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε σήμερα ότι στην έρευνα για το αεροσκάφος συμμετέχουν 18 πλοία, 29 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ η Βρετανία αναμένεται να στείλει ένα πλοίο στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

 Η λήψη των φωτογραφιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν μεγάλα αντικείμενα να επιπλέουν στο νερό έγινε στις 16 Μαρτίου, ωστόσο, όπως εξηγούν ειδικοί, χρειάστηκαν κάποιες μέρες για την ανάλυσή τους. «Τα αντικείμενα είναι σχετικά ασαφή. Είναι αντικείμενα ενός ορισμένου μεγέθους, πιθανόν μέσα στη θάλασσα, που βυθίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια» κατά διαστήματα, δήλωσε ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA). «Το μεγαλύτερο (από τα δύο αντικείμενα) δείχνει να είναι 24 μέτρα. Το άλλο είναι μικρότερο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Νέες και αξιόπιστες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως σε σχέση με την έρευνα για την πτήση MH370 της Malaysia Airlines στο νότιο Ινδικό Ωκεανό» δήλωσε νωρίτερα ο Άμποτ στην αυστραλιανή βουλή. «Η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) έχει λάβει πληροφορίες που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες των δύο αντικειμένων που πιθανώς σχετίζονται με την αναζήτηση « ανέφερε. Ο Άμποτ είπε επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Μαλαισίας τον Νατζίμπ Ραζάκ και προειδοποίησε ότι τα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. «Το έργο του εντοπισμού αυτών των αντικειμένων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι σχετικά με την αναζήτηση της πτήσης MH370» διευκρίνησε ο Άμποτ.

Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν μέσω δορυφόρου «είναι πιθανόν η καλύτερη ένδειξη που έχουμε». «Αυτό είναι μια ένδειξη, πιθανόν η καλύτερη που έχουμε επί του παρόντος αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι», δήλωσε ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) σε συνέντευξη Τύπου. Η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων» και η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, δύο παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση» παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες, δήλωσε ο Γιανγκ. Μία άνευ προηγουμένου πολυεθνική έρευνα επικεντρώνεται σε δύο περιοχές αναζήτησης που σχετίζονται με βασικούς αερο-διαδρόμους. Ο πρώτος είναι σε χερσαία περιοχή στο τόξο βόρεια από το Λάος προς την Κασπία Θάλασσα και ο δεύτερος από τα νότια σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό δυτικά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας προς τα δυτικά της Αυστραλίας. Η Αυστραλία ερευνά στο νότιο τμήμα του νοτίου διαδρόμου, με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού.

Οι αρχές της Μαλαισίας υπογράμμισαν την ανάγκη να επαληθευτούν τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αυστραλιανές αρχές. «Κάθε ένδειξη είναι και μια ελπίδα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν. Ωστόσο «πρέπει να διαθέτουμε συνοχή. Θέλουμε να εξακριβώσουμε, θέλουμε να επαληθεύσουμε», τόνισε. Την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει η Αυστραλία να μπορεί να στείλει πλοία και αεροσκάφη το συντομότερο δυνατόν στην περιοχή για να ερευνήσουν τα δύο αυτά αντικείμενα που επιπλέουν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, τα οποία ίσως ανήκουν στο αεροσκάφος. Η Κίνα ζήτησε από την πρεσβεία της στην Αυστραλία να παραμένει σε στενή επαφή με την αυστραλιανή κυβέρνηση και να βοηθήσει στις προσπάθειες των ερευνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή