Ο Ζούμα καλείται να επιστρέψει χρήματα

Ο Ζούμα καλείται να επιστρέψει χρήματα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ. Το ποσόν των 23 εκατ. δολαρίων οφείλει να επιστρέψει στο κράτος ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Συνηγόρου του Πολίτη της χώρας. Τα κεφάλαια αυτά δαπάνησε παράτυπα ο πρόεδρος για την ανακαίνιση της πολυτελούς του κατοικίας.

Στην έκθεσή της, η Συνήγορος του Πολίτη Τούλι Μακονσέλα κάνει λόγο για κακοδιαχείριση και παράτυπη συμπεριφορά του προέδρου, λίγες εβδομάδες πριν από τη διενέργεια των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Μαΐου. Διαδικασία πρότασης μομφής δεσμεύθηκε χθες ότι θα εκκινήσει εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Συνήγορος του Πολίτη καλεί τον Ζούμα να επιστρέψει το ποσοστό του συνολικού ποσού, που δεν αφορά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, αν και το τελικό ποσόν θα καθορίσει ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ενίσχυση της ασφάλειας στην κατοικία του Ζούμα, στο χωριό Νκάντλα στα νότια της χώρας, κόστισε συνολικά 23 εκατ. δολάρια στους Νοτιοαφρικανούς φορολογούμενους.

Η έρευνα έδειξε, όμως, ότι μεταξύ των «βελτιώσεων συστημάτων ασφαλείας» περιελήφθησαν η κατασκευή κέντρου επισκεπτών, πισίνας, αμφιθεάτρου και υπερσύγχρονου κοτετσιού.

«Η κρατική δαπάνη ξεπέρασε κατά πολύ κάθε λογική απαίτηση για την ασφάλεια του προέδρου, ενώ υπήρξε ασυνείδητα υπερβολική, οδηγώντας σε διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων», αναφέρει η Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεσή της, που καλεί επίσης τον πρόεδρο να επιπλήξει τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Σφυγμομέτρηση τον Δεκέμβριο έδειξε ότι η υποστήριξη προς το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έχει υποχωρήσει, μέσα σε ένα χρόνο, κατά 10%, φθάνοντας στο 53%. Οι αποκαλύψεις για τις σπατάλες του Ζούμα έχουν προκαλέσει οργή σε μια χώρα που πάσχει από μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες και όπου 10 εκατομμύρια κάτοικοι εξαρτώνται από κρατικά βοηθήματα.

Το πόρισμα της έκθεσης της Συνηγόρου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το οικοδόμημα της Νκάντλα αποτελεί δείγμα χλιδής μεγάλης κλίμακας και αφήνει την αίσθηση υπερβολής και ασυνειδησίας, μια νησίδα πλούτου σε μια θάλασσα φτώχειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή