Χλιαρός ενθουσιασμός στην Ουκρανία για την Τιμοσένκο

Χλιαρός ενθουσιασμός στην Ουκρανία για την Τιμοσένκο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έσπευσε, αμέσως μετά την αποφυλάκισή της τον περασμένο μήνα, η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Παρά τον περιρρέοντα ενθουσιασμό, όμως, η Τιμοσένκο ήταν περιέργως υποτονική, και όχι μόνο επειδή βρισκόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Τα συνθήματα υπέρ της ήταν λίγα. Η πρώην πρωθυπουργός, διαισθανόμενη τη διάθεση του πλήθους, είπε: «Ως πολιτικός, μετανοώ. Μέχρι σήμερα, οι πολιτικοί υπήρξαν κατώτεροι των προσδοκιών σας». Η Τιμοσένκο επιστρέφει τώρα από τη Γερμανία, έχοντας ολοκληρώσει θεραπεία για τη μέση της.

Η 53χρονη πολιτικός, πάντως, είναι ίσως το ιδανικό πρόσωπο ικανό να συμβιβάσει τις βλέψεις του ισχυρού της γείτονα με την απαίτηση της πλειονότητας των Ουκρανών για στενότερες σχέσεις με τη Δύση. Παρότι η Τιμοσένκο είναι σύμβολο του διεφθαρμένου παρελθόντος και του παράνομου πλουτισμού, αποτελεί και την εγγύηση για το μέλλον της χώρας. Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η Τιμοσένκο δεν έχει ελπίδες να εκλεγεί πρόεδρος.

Αυτό, βέβαια, ίσως να μην έχει σημασία. Η δαιμόνια αυτή πολιτικός, ρεαλίστρια και οξυδερκής, ασκεί ήδη μεγάλη παρασκηνιακή επιρροή στη νεοσύστατη κυβέρνηση του Κιέβου και θα παραμείνει σίγουρα σημαντική παίκτρια στην πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος Πούτιν την αποκάλεσε κάποτε «ο μόνος άνδρας στην ουκρανική πολιτική».

Δυσχέρειες αναμένεται, όμως, να αντιμετωπίσει η Τιμοσένκο στην προσπάθειά της να «εξυγιάνει» την εικόνα της, σε μια χώρα που έμαθε να είναι καχύποπτη με την «παλιά φρουρά» της. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Τιμοσένκο εξασφαλίζει μόλις 9,7% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, πολύ πίσω από τον φιλοευρωπαίο ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο, με 21,7%, και τον πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, με 14,6%.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί μεν ότι η Τιμοσένκο είναι Ουκρανή πατριώτισσα, εκτιμά όμως ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί της. Ο κίνδυνος εκλογικής ήττας για την πρώην πρωθυπουργό κάνει το Κρεμλίνο να υποστηρίζει γι’ αυτή έναν παρασκηνιακό αλλά καθοριστικό ρόλο στα ουκρανικά πράγματα.

Την εκτίμηση αυτή εκφράζει και ο αναλυτής Στέφεν Χάλινγκ, του γερμανικού ινστιτούτου Διεθνών Αμυντικών Θεμάτων: «Η Τιμοσένκο μπορεί να επιλέξει ακόμη και να μείνει μακριά από τις προεδρικές εκλογές. Ο προεδρικός θώκος έχει χάσει πολλές από τις εξουσίες του, ενώ μία ήττα στην κάλπη θα σήμαινε το τέλος της πολιτικής της καριέρας».

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κ. Τιμοσένκο και στρατηγικός εγκέφαλος της αντιπολίτευσης, Γιούρι Λούτσενκο, προειδοποιεί: «Ολοι οι πολιτικοί είναι θεατρίνοι, αλλά η Τιμοσένκο είναι ακόμη καλύτερη ηθοποιός από τους περισσότερους. Παίζει πάντα με τη σκέψη στραμμένη στα φθηνά εισιτήρια της γαλαρίας και όχι στους χορηγούς στους ακριβούς εξώστες, ενώ γνωρίζει καλά όλες τις καταπακτές και τα μυστικά της σκηνής». Επίδειξη της ικανότητάς της αυτής έκανε η Τιμοσένκο στη δίκη της, αρνούμενη να σηκωθεί για το προεδρείο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «γονατίζει» μπροστά στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή