Κατέθεσε ο γαμπρός του Μπιν Λάντεν

Κατέθεσε ο γαμπρός του Μπιν Λάντεν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O υπόδικος γαμπρός του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος εμφανίστηκε μαζί του σε απειλητικό βίντεο την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατέθεσε χθες σε δικαστήριο  της  Νέας  Υόρκης  λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρα στη σπηλιά του Μπιν Λάντεν την ημέρα των επιθέσεων. Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, που συνελήφθη το 2013 στην Ιορδανία, είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα που δικάζεται σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο και όχι στο στρατοδικείο του Γκουαντάναμο.

«Εμαθες τι έγινε; εμείς το κάναμε» είπε ο Μπιν Λάντεν σύμφωνα με τον Αμπού Γκάιθ. Ο Αμπού Γκάιθ, σύζυγος της κόρης του Μπιν Λάντεν, Φατίμα, είπε στο δικαστήριο ότι προειδοποίησε τον Μπιν Λάντεν ότι θα αντιμετωπίσει την οργή των Αμερικανών. «Είσαι πολύ απαισιόδοξος» ήταν, σύμφωνα με τον Αμπού Γκάιθ, η απάντηση του Μπιν Λάντεν. Στην ερώτηση αν ήθελε να σκοτώσει Αμερικανούς, ο Αμπού Γκάιθ απάντησε όχι. «Σκοπός μου ήταν να δώσω ένα μήνυμα στο οποίο πίστευα» είπε καταγγέλλοντας την καταπίεση των μουσουλμάνων.

Στο βίντεο το οποίο γύρισε την επομένη των επιθέσεων, ο Αμπού Γκάιθ προειδοποιούσε την Αμερική ότι σχηματίζεται μεγάλος στρατός εναντίον της και ότι οι επιθέσεις θα είναι αδιάκοπες.

Ντυμένος με σακάκι και ανοικτό πουκάμισο, ο Αμπού Γκάιθ είπε στο δικαστήριο ότι η ομιλία εκείνη «βασιζόταν σε σημεία και φράσεις» του Μπιν Λάντεν. Ο Αμπού Γκάιθ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση του εισαγγελέα αν στρατολογούσε νέα μέλη, ισχυριζόμενος ότι υπεύθυνος για τη στρατολόγηση ήταν ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν. Επίσης αρνήθηκε κάθε σχέση με τον Ρίτσαρντ Ρέιντ, τον Βρετανό που αποπειράθηκε να πυροδοτήσει βόμβα που είχε κρύψει στα παπούτσια του τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην πτήση Παρίσι – Μαϊάμι.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι ο Αμπού Γκάιθ μετείχε στην Αλ Κάιντα ώς το 2002, οπότε έφυγε από το Αφγανιστάν με κατεύθυνση το Ιράν. Καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν το Αφγανιστάν, εκδιώκοντας τους Ταλιμπάν που προστάτευαν τον Μπιν Λάντεν, ο εγκέφαλος της οργάνωσης αναζητούσε προστασία στο γειτονικό Πακιστάν.

Νέο βιβλίο της Καρλότα Γκαλ, της ανταποκρίτριας των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στην περιοχή τα τελευταία δώδεκα χρόνια, υποστηρίζει ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ISI διατηρούσαν «ειδικό γραφείο με στόχο τον χειρισμό ενός ατόμου, του Μπιν Λάντεν». «Επί δύο χρόνια προσπαθούσα να αποδείξω ότι η ISI ήξερε πού βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν και τον προστάτευε» έγραψε η Γκαλ. «Ενα βράδυ του 2012 πήρα την επιβεβαίωση που ζητούσα. Σύμφωνα με μία εσωτερική πηγή, η ΙSΙ είχε ειδικό γραφείο για να διαχειρίζεται τον Μπιν Λάντεν. Ηταν ανεξάρτητο, με επικεφαλής αξιωματικό ο οποίος ελάμβανε τις δικές του αποφάσεις και δεν αναφερόταν σε κάποιον ανώτερο. Θυμάμαι ότι καθόμουν στα εξωτερικά καθίσματα καφενείου όταν το έμαθα αυτό και προσπαθούσα να μην δείξω την έκπληξή μου για να μην τραβήξω την προσοχή. Αργότερα, δύο πρώην ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι μου είπαν ότι η πληροφορία ταιριάζει με τα δικά τους συμπεράσματα».

Επί έξι χρόνια, μέχρι την εξόντωσή του από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε σε τριώροφο σπίτι στο Αμποταμπάντ, την πόλη που φιλοξενεί την πακιστανική στρατιωτική ακαδημία.

«Η αδυναμία των ΗΠΑ να κατανοήσουν πλήρως την υποστήριξη και την εξαγωγή τρομοκρατίας από το Πακιστάν είναι ένας από τους κύριους λόγους της απογοήτευσης του Αφγανού προέδρου Καρζάι με τις ΗΠΑ. Καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν στο τέλος του χρόνου, ο πακιστανικός στρατός και οι σύμμαχοί του καραδοκούν, όπως και το 2001» έγραψε η Γκαλ.

«Πακιστανοί αξιωματούχοι ασφαλείας, πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και βουλευτές προειδοποιούν ότι ο πακιστανικός στρατός εξακολουθεί να επιδιώκει να κυριαρχήσει στο Αφγανιστάν και παραμένει αποφασισμένος να χρησιμοποιεί τους Ταλιμπάν για να ασκεί την επιρροή του, τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή